Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

11. 12. 2018. 11:10 >> 10:44

MEJ NEMA PODRŠKU

Evropljani odbijaju nove pregovore o Bregzitu

Evropski zvaničnici odbacili su mogućnost da ponovo pregovaraju sa britanskom premijerkom Terezom Mej, o dogovoru o Bregzitu, pošto je prethodni dogovor naišao na protivljenje u Velikoj Britaniji.

Mej je danas krenula u operaciju spasavanja dogovora i posjetiće nekoliko zemlja kako bi tražila "uvjeravanja" za sporazum o razlazu, koji bi mogla da  provuče kroz britanski parlament. Ona je juče povukla sporazum as glasanja u britanskom Donjem domu, pošto je bilo jasno da nema većinu.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, odbacio je nove pregovore o sporazumu o razlazu sa Velikom Britanijom, ali je rekao da bi elementi dogovora o Bregzitu mogli biti razjašnjeni, prenio je Asošiejtid pres.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Junker je rekao da "nema prostora za ponovno pregovaranje" o sporazumu o razlazu, ali da ima prostora za dalja razjašenjenja i interpretacije.

Junker, koji će se večeras sastati s Terezom Mej, rekao je da je postignut dogovor "najbolji moguć" i "jedini moguć".

Zamjenik ministra spoljnih poslova Njemačke Mihael Rot, rekao je da britanska premijerka neće dobiti garancije za nove pregovore o dogovoru o razlazu, kad bude razgovarala sa kancelarkom Angelom Merkel. On je dodao da su glavni pregovarači u Briselu, a ne u Berlinu.

Rot je, na pitanje novinara u Briselu, šta Mej može očekivati od današanjeg sastanka sa Merkel, rekao da se nada da će međusobno čestitati Božić i poželjeti zdravlje i sve najbolje u Novoj godini.

"Dobro je meĐusobno razgovarati, ali svakako neće biti nikakvog obećanja da ćemo sada otvoriti pitanje i ponovo pregovarati", rekao je Rot.

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen, rekao je da bi zemlje EU mogle biti spremne da razjasne dijelove dogovora o razlazu sa Velikom Britanijom, ali da nijesu spremne za velike promene.

Samulesen je novinarima u Briselu rekao da "uvijek postoji politička opcija za razjašnjenje, ako je to potrebno".

On je dodao da se ne postavlja pitanje potpuno novih pregovora.

Šef danske diplomatije je odbio da komentariše da li bi EU bila spremna za nacrt dodatne političke deklaracije, koja bi pomogla da sporazum prođe parlament u Londonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније