Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

10. 12. 2018. 11:00   >>  10:44

KARABINJERI SAOPŠTILI

Koza nostra u teškoj situaciji

Prošlonedjeljno hapšenje šefa sicilijanske Koza nostre Setima Minea, nanijelo je težak udarac toj mafijaškoj organizaciji, koja pokušava da se reorganizuje poslije brutalne vladavine "Korleonaca", rekao je za Frans pres Đuzepe Governale, general karabinjera i šef Uprave za antimafijaške istrage u toj formaciji.

Governale kaže da Koza nostra "preživljava težak trenutak".

Prema njegovim riječima, sicilijanska mafija "ne kontroliše potpuno trgovinu drogom na ostrvu, već mora da sarađuje s kalabrijskom Ndrangetom zbog nabavke".

Zbog toga Koza nostra pokušava da se reorganizuje i zbog toga je u maju izabrala Minea (80), "strica Setima", za nasljednika Salvatorea Rine, koji je prošle godine umro u zatvoru. Izbor je napravljen na tajnom sastanku Kupole, komiteta mafijaških šefova zaduženog za praćenje poštovanja pravila i rješavanje sporova među porodicama.

Istražitelji navode da je to bilo prvo okupljanje tog tipa od hapšenja Rine 1993, organizovano da bi se izabrali novi lideri i reorganizovale aktivnosti trgovine drogom i onlajn kockanja.

"Setimo Mineo je šef jednog od 15 mafijaških klanova u Palermu, a svaki od klanova ima između dvije i četiri porodice. S njim su uhapšena još četiri šefa klanova i brojni šefovi porodica, što je važno", kaže Governale.

Kako navodi državni tužilac za borbu protiv mafije Federiko Kafiero de Rao, Mineo je izabran, jer je bio najstariji, što je bitan kriterijum da bi se izbjegla konkurencija među mafijaškim šefovima. Takođe, opisivan je i kao harizmatičan čovjek s darom za posredovanje.

Ipak, kaže tužilac, izbor Minea je značio i da mafija iz Palerma vraća kontrolu nad Koza nostrom nakon vladavine Rine, rodom iz Korleonea, malog grada oko 60 kilometara južno od Palerma.

"Šef Koza nostre je uvek bio iz Palerma i kada su Korleonci preuzeli vlast nastupio je period velikih sukoba. Neki mafijaši su pobjegli, ali su sada počeli da se vraćaju, jer Korleonci nijesu više na čelu Koza nostre", naveo je on.

Uspon Korleonaca je počeo krajem šezdesetih s Lućanom Liđom, a nastavio se s njegovim sljedbenicima Salvatoreom Rinom i Bernardom Provencanom.

"Korleonci, gladni moći i koristeći sva raspoloživa sredstva, uhvatili su mafiju iz Palerma nespremnu i nokautirali je nevjerovatnom smjelošću i nasiljem. To je izazvalo kratak spoj u logici Koza nostre. Ne radi se o tome da su u Palermu bili protiv nasilja. Mafija je koristila nasilje s mjerom i preciznošću, kao što hirurg koristi skalpel, iako ponekad s pretjerivanjem, ali ono što su Korleonci radili je bilo nezamislivo za druge šefove", navodi Governale.

Italija je zato bila iznenađena otkrivanjem "strica Setima", budući da su mediji i dalje predstavljali 56-ogodišnjeg Matea Mesinu Denara, već 25 godina u bjekstvu, kao nasljednika Totoa Rine.

Kako kaže Governale, neumorna potjera za Denarom i njegovim okruženjem oslabila mu je podršku.

"On je bio važan činilac mafije osamdesetih i devedesetih godina. Sada mora da pokaže svoj kapacitet da bude važan s operativne strane. Koza nostra je svjetlosnim godinama daleko od toga da Denara smatra svojim šefom", navodi on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније