Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

10. 12. 2018. 10:25   >>  11:23 4

STUDIJA EU

Jevreji se ne osjećaju bezbjedno u Njemačkoj i Francuskoj

Nova studija EU o antisemitizmu u Evropi pokazuje da se Jevreji najmanje bezbjedno osjećaju u Francuskoj i Njemačkoj. Zbog toga sve više njih razmišlja o napuštanju Evrope.

Čak 93 odsto Jevreja navelo je da je u proteklih pet godina bilo suočeno sa mržnjom u Francuskoj, a 89 odsto u Njemačkoj.

Njih 85 odsto navelo je da u EU antisemitizam predstavlja veliki problem po društvo.

Najmanje su zabrinuti u Danskoj (56 odsto).

Studija takođe pokazuje da su Jevreji u NJemačkoj bili suočeni sa najvećim brojem antisemitskih napada.

Tako je 41 odsto Jevreja navelo da je protekle godine imalo iskustvo sa antisemitizmom, što je daleko iznad prosJeka EU koji je na 28 odsto.

Zbog svega toga, 75 odsto Jevreja u NJemačkoj navodi da sve češće izbjegava nošenje jevrejskih simbola u javnosti, a 46 odsto Jevreja u Njemačkoj je ukazalo da ne odlaze u pojedine dijelove gradova u kojima žive.

Izaslanik njemačke vlade za borbu protiv antimisetizma Feliks Klajn, šokiran je rezultatima istraživanja.

"To što Jevreji iz straha od napada izbjegavaju određene dijelove zemlje smatram alarmantnim signalom", rekao je Klajn, najavivši borbu protiv takvog stanja.

Zbog aktuelne situacije u Evropi, sve je veći broj Jevreja koji razmišlja da napusti EU, a u Njemačkoj i Francuskoj njih čak 44 odsto.

"Antisemitizam je u prošlosti previše smatran problemom samo Jevreja. Nedostaje svijest o tome da antisemitizam predstavlja prijetnju svima nama, našoj zajedničkoj njemačkoj kulturi", kazao je Klajn za njemački "Bild".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније