Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

08. 12. 2018. 18:08 >> 20:42
12

FRANCUSKI MINISTAR

Situacija u Parizu pod kontrolom, povrijeđeno 135 ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastaner izjavio je večeras da je situacija u Parizu pod kontrolom uprkos sveprisutnim tenzijama.

Kastaner je rekao da je na današnjim demonstracijama pokreta "Žuti prsluci" povrijeđeno 135 osoba, među kojima je 17 policajaca.

Zahvaljujući "vanrednim" bezbjednosnim mjerama policija je danas uhapsila gotovo 1.000 ljudi, naveo je francuski ministar.

On je procijenio da je na današnjim protestima "Žutih prsluka" širom zemlje učestvovalo oko 125.000 ljudi, a da je u Parizu bilo oko 10.000 demonstranata.

 

Sukobi demonstranata i policije, 30 povrijeđenih

Na pariskim "Jelisejskim poljima" došlo je do sukoba demonstranata i policije, koji su se nastavili i na sporednim ulicama. Tokom današnjih protesta "žutih prsluka" u Francuskoj povrijeđeno je 30 osoba, među njima i tri policajca, javlja agencija Anadolija (AA).

Na protestima, koji se danas održavaju u različitim francuskim gradovima, okupilo se više od 31.000 građana.

Demonstranti su palili automobile, razbijali stakla na radnjama i palili barikade. Policija i dalje suzavcem, dimnim bombama i vodenim topovima pokušava uspostaviti red i mir.

Na ovo područje šalju se dodatna oklopna vozila.

Francuski demonstranti blokirali granicu s Italijom

Pripadnici francuskog pokreta "Žuti prsluci" blokirali su danas granicu s Italijom, što je dovelo do zastoja u saobraćaju u oba smjera, saopštila je italijanska policija.

Demonstranti su danas posle podne blokirali granicu kod mjesta Ventimilja na sjeverozapadu Italije i izazvali formiranje kolone duge šest kilometara, rekao je šef policije italijanskog grada Imperija Ćezare Kapokaza, prenosi ANSA.

"Mi smo na licu mjesta kako bismo pokušali da upravljamo situacijom na umjeren način", rekao je Kapokaza.

U Parizu privedeno više od 700 osoba

Iz francuskog MUP-a je ranije danas saopšteno da je od jutros, kada su počeli nemiri na protestu pokreta "Žuti prsluci", u Parizu privedeno više od 700 osoba. Demonstranti su pokušali da probiju kordone i bacali kamenje na policiju, koja je uzvratila velikom količinom suzavca. 

Više kanistera suzavca ispaljeno je na okupljene ljude u ulici nedaleko od Trijumfalne kapije u namjeri policije da ih natjera da se povuku. Neki od okupljenih su uzvratili kamenicama i petardama.  

Oni su se okupili kod Trijumfalne kapije, oštećene u neredima prošlog vikenda, a zatim krenuli u šetnju avenijom u kojoj su radnje zatvorene zbog straha od štete ili pljačke.

Filip je zahvalio političarima, sindikatima i gradjanima koji su pozvali na smirenost i uzdržanost kako bi oni Francuzi koji žele da izraze svoje zahteve to uradili na miran način ne mešajući se sa izgrednicima. 

Francuska vlada je zbog protesta širom zemlje na ulice izvela skoro 90.000 policajaca. 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније