Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B.

03. 12. 2018. 12:03 >> 12:45
2

STOLTENBERG

Balkan od ključnog značaja za EU i NATO

Za EU i NATO Zapadni Balkan je od ključnog značaja, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je tokom brifinga za novinare u Briselu najavio da će u srijedu ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a raspravljati o Zapadnom Balkanu.

“Za EU i NATO Zapadni Balkan je od ključnog značaja. Sa Federikom Mogerini razgovaraćemo o situaciji u tom region”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je ocijenio da Makedonija napreduje u svim reformama, a najavio je potpisivanje sporazuma o njenom pristupanju u NATO savez.

U Briselu sjutra počnje dvodnevni Ministarski sastanak, a crnogorsku delegaciju predvodiće ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Šefovi diplomatija razgovaraće o bezbjednosnim izazovima, o destabilizirajućem ponašanju Rusije, o situaciji u Avganistanu, Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Rusija, kazao je Stoltenberg, posjeduje novo oružje koje može da stigne do evropskih gradova, bez upozorenja.

"Želimo dijalog s Rusijom i bolje odnose, ali oni moraju da se obavežu da će poštovati Sporazum o naoružanju i ostale dogovore", naglasio je Stoltenberg.

"Nadam se da će Skoplje iskoristiti ovu istorijsku priliku"

Stoltenberg je potvrdio da je Alijansa spremna da s Makedonijom potpiše pristupni protokol čim sprovede sporazum s Grčkom o rješavanju bilateralnog spora, i izrazio nadu da će Skoplje iskorisiti "istorijsku priliku koja se pruža jednom u životu".

Stoltenberg je rekao da će, čim bude potpisan pristupni protokol, makedonska vlada početi da prisutvuje ministarskim sastancima NATO.

Agencija MIA prenosi da je on, pred početak sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Briselu, rekao da je sada na makedosnkim vlastima da završe svoj dio posla i sprovedu ustavne izmjene za promjenu naziva države u "Sjeverna Makedonija".

"Na parlamentu i vlastima u Skoplju je da donesu odluke, i ja ne mogu da garantujem u ime Skoplja… Stvarno se nadam da će Skoplje i narod u toj zemlji iskorisititi ovu istorijsku priliku koja se dešava jednom u životu", rekao je Stoltenberg.

Zapadni Balkan će biti na dnevnom redu ministarskog sastanka NATO, a tokom tog skupa makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov će imati zasebne sastanke s kolegama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније