Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

02. 12. 2018. 09:42 >> 09:17
1

NASTAVAK PREGOVORA

SAD i Kina neće uvoditi carine narednih 90 dana

Kina i SAD dogovorile su se da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom periodu nastaviće trgovinske pregovore, saopštila je Bijela kuća nakon sastanka dvojice predsjednika, nakon sastanka G20 u Buenos Airesu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump saglasio se na sastanku sa kineskim predsjednikom Ksi Đinpingom, da neće povećati carine sa 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. januar iduće godine, dok je Peking pristao da uvede neodređenu, ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda.

Dosadašnje carine mjere se milijardama

U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je ranije bilo i planirano, poručila je Bijela kuća.

Kineska državna televizija, sa druge strane, objavila je da su se dvije strane dogovorile da neće biti dodatnih carina od 1. januara i da će se pregovori nastaviti.

Dosada su obje strane jedna drugoj nametnule carine vrijedne milijarde dolara.

Tako je Trampova administracija počevši od jula, uvela carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

Mnoge kompanije morale su da povećaju cijene

Američke kompanije i potrošači snose dio troškova zbog skupljih carina na uvoz kineske robe, zbog čega su mnoga preduzeća bila primorana da povećaju cijene. Istovremeno, američki seljaci bili su pogođeni zbog smanjenog kineskog uvoza soje i drugih proizvoda.

U međuvremenu, usporava i rast kineske privrede, što je, kažu analitičari, posljedica i trgovinskog sukoba dvije najveće svjetske privrede.

Zemlje članice G20 usvojile su juče, na završetku samita u Buenos Airesu zajedničku izjavu, u kojoj nijesu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније