Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

30. 11. 2018. 10:21   >>  09:56 1

NAUČNICI ZBUNJENI

Misteriozni potres zaljuljao cijeli svijet

Naučnike zbunjuje zemljotres koji se osjetio po cijelom svijetu. Registrovan je 11. novembra, seizmički talasi trajali su dvadesetak minuta, a epicentar je bio u Indijskom okeanu, blizu francuskog arhipelaga Majot, koji se nalazi između Madagaskara i Mozambika

Potresi na tom području nijesu neuobičajena pojava, ali naučnike je zaintrigirala činjenica da su sejzmički talasi imali nisku frekvenciju i osjećali se širom svijeta, od Novog Zelanda do Kanade. Instrumenti su vibracije zabilježili i na Havajima.

“Nijesam vidio ništa slično“

Osim toga, stručnjacima nije jasno što je uzrokovalo potres ove vrste, da li je posljedica vulkanske aktivnosti ili ga je, možda, pokrenuo udar meteorita.

“Nijesam vidio ništa slično“, rekao je seizmolog Goran Ekstrom sa Univerziteta Kolumbija.

„Priznajem da su talasi jako neobični, ali to ne znači da je potres prouzrokovalo nešto nama sasvim nepoznato i egzotično“, dodao je.

Geolozi širom svijeta podijelili su na društvenim mrežama svoja mjerenja, koja su zabilježila aktivnosti niskih frekvencija. Među prvima je bio Džejmi Gurnej, osnivač biltena Earthquake Bulletin.

 Seizmolozima je pogotovo interesantna činjenica da su talasi potresa imali nisku frekvenciju i da, mada su mjerne stanice zabilježile seizmičke talase, tog jutra nije bilo zemljotresa u klasičnom smislu te riječi.

Kako izgleda klasični potres

Potresi obično iz hipocentra počinju da se šire zbijenim longitudinalnim tj. primarnim P-talasima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim tj. sekundarnim S-talasima, koji su manje zbijeni, sporiji od P-talasa i vibriraju uspravno u odnosu na smjer širenja.

Oba tipa talasa imaju visoke frekvencije.

Tek na kraju dolaze talasi sa niskim frekvencijama, poput onih, uočenih kod arhipelaga Majot. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta obići cijeli svijet.

Međutim, neobičnim talasima niske frekvencije, koji su 11. novembra vibrirali svijetom, nijesu prethodili primarni i sekundarni talasi.

Geolozi su zato zbunjeni, jer ne mogu da objasne što je moglo da prouzrokuje potres koji ima samo sejzmičke talase niskih frekvencija. Trenutno najbolje objašnjenje geologa je da se radilo o takozvanom “sejzmičkom roju“, tj. skupu istovremenih manjih potresa bez jasnog početnog udarnog šoka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније