Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

29. 11. 2018. 14:43   >>  14:18 2

NIŠTA OD SANKCIJA

Saudijci i SAD dogovorili najveću prodaju projektila

Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor sa Saudijskom Arabijom o prodaji sistema projektila THAAD u vrijednosti od 15 milijardi dolara. Ugovor je potpisan uprkos sumnji da je saudijska kraljevska porodica upletena u ubistvo novinara Vašington Posta Džamala Kašogija.

Iz Bijele kuće su potvrdili CNBC-u da je Saudijska Arabija sa SAD-om potpisala "pismo ponude i prihvatanja" koje se odnosi na kupovinu sistema projektila THAAD.

Ključan ugovor između zvaničnika dviju država potpisan je ove sedmice, a podrazumijeva masovnu isporuku očak 44 lansera THAAD, sa brojnim odgovarajućim projektilima i dodatnom opremom.

THAAD: Dragulj američke obrane

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) smatra se jednim od ključnih dijelova američkog obrambenog sistema. SAD su ga 2016. godine postavili i u Južnoj Koreji zbog prijetnji Sjeverne Koreje.

Kina je odmah zatražila od Južne Koreje da zaustavi postavljanje THAAD sistema jer je, tvrde Kinezi, postavljanjem tog sistema stvorena mogućnost špijuniranja.

Tokom godine i po diplomatskog rata, Kina je uvela nezvanične sankcije Južnoj Koreji i stvorila joj privredne probleme sa izvozom. Južna Koreja je popustila krajem prošle godine i obećala da neće više nabavljati dodatne THAAD sisteme.

SAD je sada za kompaniju Lokid Martin, svog najjačeg proizvođača oružja, pronašla novog klijenta - Saudijce.

Iz saudijske ambasade u SAD-u nisu željeli da komentarišu prodaju, koja se dogodila u vrijeme kada se Saudijska Arabija našla na udaru žestokih kritika zbog ubistva novinara, ali i rata u Jemenu.

Naime mnogi američki kongresmeni, već duže vrijeme traže prekid odnosa sa Saudijskom Arabijom zbog stradanja velikog broja civila u Jemenu, koji su ubijeni u saudijskim napadima izvedenim američkim projektilima.

Nedavno ubistvo novinara Kašogija, dodatno je pojačalo zahtjeve za prekidom američke saradnje sa Saudijskom Arabijom i isporuke oružja toj monarhiji.

Saudijski princ Mohamed bin Salman, koji je trenutno na čelu države, negirao je povezanost sa ubistvom. Sa druge strane, CIA je (prema neimenovanom insajderu Vašington Posta) zaključila da je upravo on lično naredio ubistvo.

Tramp i dalje želi saudijski novac

Ali administracija Donalda Trampa ne želi da prekine veze sa Saudijcima, pogotovo oko prodaje oružja vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara.

Saudijski princ je ranije obećao Trampu da će tokom godine kupiti oružje vrijednu preko 350 milijardi dolara.

Da nema namjeru da odustane od saudijskog novca, Tramp je potvrdio i prošle sedmice, izjavom da će SAD i dalje stajati uz Saudijsku Arabiju, jer je to u sklopu njegove politike "Amerika prva". Tramp se opravdavao tezom kako ne želi da bez posla ostanu američki radnici u fabrikama oružja.

"Reći ću vam što ne želim. Ne želim da nanesem štetu poslovima. Ne želim da izgubim tu narudžbu. Postoje drugi načini kažnjavanja, da upotrijebim tu riječ koja je prilično gruba", odgovorio je on prošli mjesec CBS-u, na pitanje da li je moguća blokada prodaje oružja Saudijcima.

Vjerovatno najveća prodaja projektila ikad

Službeno, Trampova administracija prodaju opravdava kao korak naprijed u jačanju obrane i sigurnosti Saudijske Arabije od prijetnji iranskog režima.

"To je veliki korak naprijed u jačanju obrambene sposobnosti pomoću projektila i to na više načina. Uz to što se vjerojatno radi o najvećoj prodaji obrambenih projektila ikad, ona predstavlja važnu političku obavezu sa obje strane, da se na svaki mogući način suprotstavi iranskim balističkim projektilima - kazao je za CNBC,  direktor Projekta obrambenih projektila u američkom Centru za strategiju i međunarodne studije Tomas Karako.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније