Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

26. 11. 2018. 10:55 >> 10:31

NA OBALAMA NOVOG ZELANDA

Uginulo 145 nasukanih delfina

Jato od 145 bjeloleđih delfina nasukalo se na obalu ostrva Stjuart na Novom Zelandu, i svi pripadnici jata su uginuli, javlja BBC.

Nasukana tijela životinja uočio je u subotu uveče čovjek koji se šetao plažom Mason Bej.

Vlasti su objavile da je polovina delfina umrla te noći, a da su ostale morali da uspavaju, jer nijesu mogli biti spašeni.

Tokom ovog vikenda na drugoj plaži Novog Zelanda nasukalo se 12 bjelotrbušnih dalfina i jedna ulješura.

"Vjerovatnost uspješnog vraćanja delfina u more bila je izizetno mala", rekao je Ren Lepens iz lokalnog odjeljenja "Department of Conservation" (DOC), čija je funkcija očuvanje istorijske i prirodne baštine Novog Zelanda.

"Nasukali su se na udaljenoj lokaciji, već su umirali, a nama nedostaje zaposlenih. Najbolje što smo mogli za njih učiniti je da ih eutaniziramo. Ali to je uvijek jako teška odluka", dodao Lepens.

U izvještaju DOC-a, navodi se da se na Novom Zelandu često nasukavaju kitovi i delfini, u prosjeku 85 puta godišnje. Ipak, najčešće se radi o jednom pripadniku te vrste, a ne o cijelom jatu.

Kitovi i delfini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabljivci.

Tokom ovog vikenda na plaži Sjevernog ostrva nasukalo se 12 bjelotrbušnih delfina. Četiri su uginula, a vlasti se nadaju da će uspjeti spasiti preostalih osam.

Na jednoj drugoj plaži Sjevernog ostrva nasukala se ulješura duga 15 metara i ona je uginula.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније