Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

20. 11. 2018. 11:11 >> 10:47

NAKON FRANCUSKE

Protesti zbog skupog goriva i u Belgiji

Blokade na autoputevima, u kojima učestvuju građani u žutim fluorecentnim prslucima, zbog povećanja cijene gorive, pojavile su se nakon Francuske i u Belgiji.

Juče je u Francuskoj bilo blokirano 350 mjesta, a u protestima je učestvovalo oko 27.000 ljudi, prema procjeni policije.

Gotovo istovremeno protesti su počeli i u Belgiji, ali su ograničeni samo na Valoniju, frankofonu, južnu belgijsku pokrajinu.

I u Belgiji su, kao i u Francuskoj, protesti organizovani preko društvenih mreža i iz istih razloga - povećanja cijena goriva. Prema posljednjim podacima cijena litra supera dostigla je 1,43 eura, u Francuskoj 1,54, a dizela 1,54 u Belgiji, a u Francuskoj 1,51 euro. U obije zemlje najveći dio cijene otpada na takse koje država naplaćuje.

U Belgiji su blokirane tri rafinerije nafte - jedna u blizini Šarlroia, druga pored Namura i treća u blizini Liežea.

Demostranti su poručili kako je cilj izazvati nestašicu goriva, kako bi prisilili političke čelnike na reakciju.

Prema belgijskim medijima, učinci se već osjećaju, jer je više benzinskih pumpi u okolini Liežea ostalo bez goriva.

Zahtjevi belgijskih demostranata su nešto širi od onih u Francuskoj. U Belgiji se žale na smanjenje kupovne moći i traže smanjenje PDV-a na najpotrebniju robu poput goriva, prehrambenih proizvoda itd.

Pokret "žutih prsluka", nazvan po reflektirajućim žutim prslucima, koje vozači koriste u sličaju nesreće ili kvara vozila na putevima, organiziran je preko društvenih mreža.

Hiljade ljudi u tim prslucima počelo je prošle sedmice s blokadama širom Francuske, najčešće na naplatnim kućicama na autoputevima, benzinskim pumpama i ulazima na autoputeve.

U Belgiji su protesti do sada protekli mirno, dok je u Francuskoj došlo do nasilja na više mjesta. Jedna je osoba poginula, a 528 ih je povrijeđeno.

U Francuskoj je vlada predsjednika Emanuela Makrona podigla takse u okviru nastojanja protiv klimatskih promjena s ciljem da se smanji korištenje automobila i u zamjenu koristi javni prevoz. To je izazvalo bijes širom Francuske u mjestima izvan velikih urbanih mjesta, gdje je javni prevoz daleko manje dostupan i automobili su često jedino prevozno sredstvo na raspolaganju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније