Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

19. 11. 2018. 17:22 >> 17:05
3

TURSKI TOK

Obilježen završetak ključne faze gasovoda

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan zajedno su obilježili završetak izgradnje ključne faze gasovoda Turski tok koji povezuje dvije zemlje.

Na manifestaciji u Istanbulu Erdogan je objavio da je postavljanjem dva parelelna kraka u Crnom moru, na dubini od dva kilometra, završen podmorski dio Tuskog toka i da je počela posljednja faza, kako je rekao, "istorijskog projekta".

Očekuje se da će gasovod snabdijevati ruskim gasom Tursku i evropsko tržište. Kroz dva kraka u Crnom moru, dužine 930 kilometara, proći će 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Putin je rekao da prisustvuje "veoma važnom događaju koji je jasna demonstracija partnerstva i saradnje" dvije zemlje u realizaciji najsloženijih projekata.

"Implementacija projekata kao što je ovaj dobar je primjer sposobnosti da se bori za sopstvene nacionalne interese", rekao je Putin.

Pošto je objavio da će Turski tok početi s radom 2019, Erdogan je naveo da dvije zemlje teže dugoročnoj saradnji i da njihov odnos ne diktiraju "nametanja drugih zemalja".

"Turska će biti u mogućnosti da zadovolji sopstvenu, ali i tražnju evropskih zemalja za prirodnim gasom bez izlaganja tranzitnim rizicima", kazao je Erdogan.

Turska zavisi od uvoza energenata, a Rusija je njen glavni snabdjevač prirodnog gasa. Ankara je prošle godine kupila od Moskve 28 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Taj gas se trenutno transportuje drugim krakom u Crnom moru i kopnenim putem kroz Ukrajinu koja je u konfliktu s Rusijom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније