Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

17. 11. 2018. 14:39   >>  14:15

TRGOVINSKI RAT

Opet neslaganja izmedju SAD i Kine

Kina i SAD ponovo su istakle neslaganja tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apek), sporeći se oko protekcionizma, trgovine i borbe za uticaj na Pacifiku.

To se odigralo tokom uzastopnih govora kineskog predsjednika Si Đinpinga i potpredsjednika SAD-a Majka Pensa, na sastanku poslovnih lidera koji prethodi godišnjem zasedanju Apeka.

Kineski lider je osudio protekcionizam i politiku "Prvo Amerika", rekavši da pravila svjetske trgovine ne treba da služe "egoističnim ciljevima".

Kina i SAD su upletene u trgovinski rat koji bi, prema mišljenju eksperata, mogao biti katastrofalan za svjetsku ekonomiju. Vašington je prethodnih mjeseci uveo niz carina na robu uvezenu iz Kine, na šta je Kina odgovorila recipročnim mjerama.

"Istorija nas uči da niko nema koristi od konfrontacije, bila ona u formi hladnog rata, vrućeg rata ili trgovinskog rata. Pokušaji da se podignu brane i slome bliske ekonomske veze su protivni zakonima ekonomije i istoriji. To je kratkoročni pristup osuđen na propast", naveo je Si.

On je u direktnom napadu na američku politiku rekao "'ne' protekcionizmu i unilateralizmu".

Ubrzo potom je Pens u borbenom tonu odgovorio da se Vašington neće povući po pitanju carina.

"Uveli smo carine na 250 milijardi dolara kineske robe, a ta cifra bi mogla da se duplira. Nadamo se poboljšanju, ali SAD neće promjeniti svoje ponašanje dok Kina ne promjeni stavove", zaprijetio je Pens.

Potpredsjednik SAD-a je takođe najavio američko učešće u izgradnji australijske pomorske baze u Papui Novoj Gvineji. Australija je jedna od zemalja koja as podozrenjem gleda na kineske akcije na Pacifiku.

U drugom gestu, koji je verovatno iznervirao Peking, Pens se na kratko sastao s predstavnicima Tajvana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније