Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2018. 21:22 >> 21:00
2

SAD PRVI PUT PROTIV

UN osudile izraelsku okupaciju Golanske visoravni

Sjedinjene Američke Države (SAD) glasale su danas prvi put protiv rezolucije UN kojom se osuđuje izraelska okupacija Golanske visoravni.

I mada je rezolucija usvojena lako u Generalnoj skupštini UN sa 151 glasom "za" i samo dva "protiv", američka pozicija predstavlja izmjenu politike koja bi mogla imati posljedica u budućnosti, komentarišu izraelski mediji. 

SAD su se ranije uzdržavale od glasanja o takvom dokumentu.

Jedina druga zemlja koja je glasala protiv rezolucije je Izrael.

Izraelski lideri lobiraju u administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa i Kongresu SAD da se prizna suverenitet Izraela nad strateškim Golanom.

Za sada administracija tvrdi da ne razmatra takav potez, ali današnje glasanje u svjetskom tijelu moglo bi nagovijestiti promjenu.

Kako je navedeno, danas se glasalo protiv jer je rezolucija "izrazito pristrasna protiv Izraela" i ne pominje poziciju o suverenitetu.

Na Tviteru je američka misija u UN unaprijed objavila da se "SAD više neće uzdržavati kada se UN bavi beskorisnim godišnjim glasanjem o Golanskoj visoravni".

"Rezolucija je jednostavno pristrasna protiv Izraela, u petak ćemo glasati ne", najavila je misija.

Vlada Izraela se zahvalila Trampovoj administraciji i posebno ambasadorki SAD u UN Niki Hejli za takav stav.

U saopštenju SAD za javnost je navedeno da u svjetlu napetosti na sirijskoj granici nema opravdanja za podršku takvom potezu i da "zločini (sirijskog režima) dokazuju nedostatak sposobnosti da se bilo kim vlada", uz ocjenu da iransko prusustvo unutar Sirije predstavlja "veliku prijetnju međunarodnoj bezbjednosti" i da "ISIS ( Islamska država) i druge terorističke grupe ostaju u Siriji".

"Ta rezolucija ne čini ništa da približi ijednu stranu bliže mirovnom sporazumu", zaključuje se u saopštenju.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je zahvalio Hejli na odluci da se glasa protiv "rezolucije dostojne prezira" i da je "vrijeme da svijet napravi razliku između onih koji destabilizuju region i onih koji siju teror", kako je napisao na Tviteru.

Izraelski ministar za strateške poslove Gilad Erdan je istakao da je Golan dio Izraela i uvijek će biti.

"Nema razumne osobe koja misli da će se Golan vratiti ubici Asadu i iranskom režimu koji pokušava da osnuje 'sirijski Hezbolah' u regionu" napisao je on na Tviteru, aludirajući na ekstremistički Hezbolah u Libanu.

I vođa izraelske opozicione partije "Ima budućnosti" (Ješ atid) Jair Lapid se zahvalio Hejli, ponovivši da je Golan dio Izraela i da je vrijeme da ostatak svijeta takođe prizna tu realnost, kako je napisao na Tviteru.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u oktobru rekao da Golan ostaje pod suverenitotm Izraela jer će u protivnom "Iran i Hezbolah sjedjeti na obali Galilejskog jezera".

Izrael je osvojio Golan u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Netanjahu smatra da je Izrael na Golanskoj visoravni garancija stabilnosti okolnog područja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније