Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

16. 11. 2018. 11:39 >> 11:15

BREGZIT

Prijete nove ostavke ministara

Britanska premijerka Tereza Mej nastavlja da brani svoj dogovor sa Evropskom unijom, dok britanski mediji spekulišu da bi još ministara moglo da podnese ostavku zbog dogovora o Bregzitu.

U centru pažnje medija je ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv, za kojeg mnogi smatraju da razmatra da napusti Vladu.

Mej je navodno ponudila Gouvu mjesto ministra za Bregzit, ali je on to odbio, jer je premijerka odbila da mu dozvoli da promijeni uslove dogovora o Bregzitu, navodi Si-En-En.

Na pitanje novinara da li su ti navodi tačni, Mej je rekla da ne govori o stvarima koje se tiču rekonstrukcije njenog kabineta, dodajući da će ubrzo imenovati novog ministra za Bregzit.

Mej je rekla da vjeruje da je njen dogovor o izlasku Britanije iz EU "zaista najbolji dogovor za Britaniju".

Britanska premijerka je ranije poručila da će se boriti da sačuva svoj dogovor o Bregzitu sa Evropskom unijom, jer vjeruje da je on u najboljem interesu građana.

Upozorila je da, ako se ne nastavi sa tim sporazumom, niko ne može sa sigurnošću da zna koje će posljedice uslijediti.

"Bio bi to korak ka neizvjesnosti", dodala je ona.

Mej je ranije rekla poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da EU Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita ne bude.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u srijedu dogovor o uslovima za povlačenje te zemlje iz EU.

Nekoliko britanskih ministara je nakon toga podnijelo ostavke, među njima i ministar za Bregzit Dominik Rab, u znak protesta zbog sporazuma premijerke s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanska premijerka odbacila je danas optužbe da predstavlja "modernog Nevila Čemberlena", premijera koji se, godinu dana prije izbijanja Drugog svjetskog rata, hvalio da je obezbijedio mir sa Hitlerovom Njemačkom.

Neki poslanici premijerkine Konzervativne stranke za njen plan napuštanja Evropske unije tvrde da je kapitulacija, koja će učiniti da Britanija i po napuštanju tog bloka u martu 2019. godine, i dalje bude podređena pravilima EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније