Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: R.P. ]

15. 11. 2018. 22:20 >> 21:56

TUSK PORUČIO

Bez entuzijazma o Bregzitu

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, kazao je da ne dijeli entuzijazam premijerke Velike Britanije Tereze Mej o Bregzitu ali je zahvalio što su, kako je rekao, osigurali ograničenje štete koju je Bregzit prouzrokovao.

Kabinet Mej je juče podržao Nacrt sporazuma sa Evropskom unijom o Bregzitu.

"Upoznat sam sa izjavom Mej. Naravno, ne dijelim njen entuzijazam o Bregzitu kao takvom, ali od početka nemamo sumnje da je Bregzit loš a da se pregovori tiču samo kontrole štete", rekao je Tusk, u saopštenju objavljenom na internet stranici Evropskog savjeta.

On je zahvalio Mišel Barnijeu na, kako je naveo, izuzetno napornom radu i poručio da im mnogo vjeruje, i to sa punim pravom.

"Dosegli ste naša dva najvažnija cilja. Prvo ste osigurali ograničenje štete koju je prouzrokovao Bregzit, a drugo, osigurali ste vitalne interese i principe 27 država članica i Evropske unije kao cjeline“, poručio je Tusk.

Kako je rekao, Sporazum sada analiziraju sve države članice.

"Do kraja ove sedmice, ambasadori EU 27 će se sastati kako bi podijelili svoje procjene Sporazuma", kazao je Tusk.

Takođe će, rekao je on, razgovarati o mandatu Komisije da finalizuje Zajedničku političku deklaraciju o budućim odnosima između EU i Velike Britanije.

"Evropski ministri će biti uključeni u ovaj proces. Komisija namjerava da do utorka usaglasi deklaraciju o budućnosti sa Velikom Britanijom. U narednih 48 sati, države članice će imati vremena da ga procijene", rekao je Tusk.

On poručio da mu je teško što Britanija ide iz EU ali da će učiniti sve da oproštaj za obje strane bude što manje bolan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније