Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2018. 21:05 >> 20:42
1

UZETI BUDUĆNOST U SVOJE RUKE

I Merkelova za evropsku vojsku

Budućnost Evropske unije (EU) ogleda se u toleraniciji i solidarnosti, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel i poručila da za nacionalizam i egoizam nema mjesta u Evropi.

Merkel je, predstavljajući svoju viziju budućnosti Evrope pred poslanicima Evropskog parlmenta u Strazburu, pozvala na formiranje zajedničke evropske vojske, jačanje ekonomske i monetarne unije i veću solidarnost po pitanju rješavanja migracionih pitanja.

Ona je ocijenila da su raznolikost, tolerancija i solidarnost ”snaga i duša” Evrope i osnove na kojima bi trebalo da se temlji dalji razvoj EU.

Prema njenim riječima, zemlje i građani EU znaju da u teškim trenucima nijesu prepušteni sami sebi.

„Ali solidarnost je povezana i sa odgovornošću, jer se individualne nacionalne odluke odražavaju i na cijelu Uniju. Ko ne poštuje pravnu državu, prava opozicije, civilnog društva, govora i medija u svojoj zemlji, šteti vladavini prava u cijeloj Evropi”, poručila je Merkel.

Ona je izdvojila tri oblasti od ”ključne važnosti za EU”, a to su spoljna i bezbjednosna politika, ekonomija i migraciona politika.

Kada je riječ o spoljnoj i bezbjednosnoj politici, Merkel je naglasila da su zemlje EU samo zajedno dovoljno jake da odbrane svoje interese i vrijednosti na svjetskom nivou.

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge, i da mora vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

”To znači da Evropa u dugoročnom periodu mora biti sposobnija da radii na spoljnoj politici. To znači da moramo odustati od jednoglasja tamo gdje je to moguće, kako bismo omogućili snažnije djelovanje”, poručila je Merkel.

Ona je pozvala na formiranje savjeta bezbjednosti EU i evropskih intervencionih snaga koje bi se mogle slati u problematična područaja.

”Treba raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku. Ona bi, kako je to Žan Klod Junker već rekao, pokazala da među evropskim državama više nikada neće biti rata. To bi ujedno bila i dopuna NATO, a ne suprotstavljanje starim savezima”, poručila je Merkel.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније