Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2018. 19:22   >>  18:59

NAKON POSJETE PARIZU

AFP: Tramp frontalno napao Makrona

Tek što se vratio iz Pariza gdje je prisustvovao sa drugim svjetskim liderima obilježavanju mira i komemoraciji 100 godina o kraja Velikog rata, američki predsjednik Donald Tramp je danas žestoko kritikovao francuskog predsjednika Emanuela Makrona ismijavajući između ostalog i njegovu sve manju popularnost, prenijela je agencija Frans pres.

Tramp se u nizu neprijatnih poruka na Tvitetu vratio na Makronov predlog o formiranju evropske vojske, koji je već ocijenio velikom uvredom čim je u petak uveče stigao na francusko tlo za komemoraciju.

"Emanuel Makron je predložio stvaranje sopstvene vojske da bi Evropu zaštitio od SAD, Kine i Rusije. Ali je Njemačka bila u Prvom i Drugom svjetskom ratu", naveo je Tramp.

"Kako je bilo u Francuskoj? Počeli su da uče njemački u Parizu prije nego što su SAD stigle", naveo je ironično američki predsjednik, aludirajući na okupaciju nacističke Njemačke od 1940. godine i kasnije oslobođenje Francuske koje su sprovele savezničke snage.

Tramp je takođe komentariisao Makronov govor u kojem je rekao da ja patriotizam potpuna suprotnost od nacionalizma navodeći da je nacionalizam izdaja patriotizma.

"Nema veće nacionalističke zemlje od Francuske, ljudi veoma ponosni i to s pravom", naveo je Tramp koji je potom dodao da je Makronov problem što je sve manje popularan.

"Makronov problem je što pati od veoma male popularnosti u Francuskoj, 26 odsto, dok je stopa nezaposlenosti skoro deset odsto", naveo je Tramp dodajući da Francuska treba ponovo da bude velika (Make France Great Again) što je formulacija koju koristi za svoju zemlju (Make America Great Again).

Frans pres ocjenjuje da Makron sad otkriva ono što su već doživjeli drugi lideri. Tramp je do sada relativno poštedio francuskog predsjednika od žestokih komentara koje je upućivao Angeli Merkel, Terezi Mej ili Džastinu Trudou.

Jelisejska palata nije željela da komentariše Trampove poruke na Tviteru, navodeći da su te poruke namijenjene Amerikancima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније