Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

12. 11. 2018. 23:42   >>  23:18

CIPRAS PORUČIO

"Sa ultradesničarima istorijski deža vi"

Fašizam i nacizam su nehumane ideologije, ali su moćne, jer se oslanjanju na instinkte, a u uslovima rata instinkt preživljavanja nadjačava, poručio je na marginama Mirovnog foruma u Parizu, premijer Grčke Aleksis Cipras.

"Ultradesničari i nacionalisti imaju svoj plan koji je jasan i bezvremen. Podijeliti društvo, ciljati određene društvene grupe, kultivisati strah i prizvati nacionalni ponos koji se odnosi samo na odabrane. I Hitler i Musolini su se obraćali društvima sa problemima, gdje su preovladavali strah i očajanje - rekao je grčki premijer, ističući da je ono sa čime se suočavamo "istorijski deža vi", prenosi ANA.

Cipras je dodao da je nakon rata, među poraženima preovladao instinkt osvete i da je upravo to ono što su tadašnji demagozi iskoristili.

On je dodao da danas treba napraviti poređenje i boriti se, uprkos razlikama, za Evropu, jer "istorija ne može da čeka i kada se ponavlja, bude veoma surova prema nama".

"Evropa je ponovo izgrađena nakon dva svjetska rata, zasnovana na socijalnoj pravdi, zaštiti radnika, jednakosti polova, unapređenju infrastrukture, kao i miru i saradnju među narodima" dodao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније