Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ B92.net/BBC ]

08. 11. 2018. 08:50   >>  08:27

DOGOVOR U GRČKOJ

Sveštenici neće više biti državni službenici

U Atini je postignut značajan sporazum koji će okončati status sveštenicima i biskupima kao državnim službenicima. Na taj način će Grčka biti bliže razdvajanju crkve i države.

Oko 10.000 zaposlenih u crkvi će biti uklonjeno sa platnog spiska države, iako će njihove plate i dalje biti isplaćivane kao državna subvencija. Pravoslavna crkva igra značajnu ulogu u javnom životu u Grčkoj.

Neki sveštenici i političari kritikovali su dogovor između premijera Alekseja Ciprasa i nadbiskupa Jeronimusa.

Dvojica lidera kažu da će država i dalje isplaćivati plate sveštenicima, ali ne kao državnim službenicima. Grčka pokušava da smanji javni sektor nakon nekoliko godina međunarodne pomoći. U 2015. godini, 18 odsto radne snage u zemlji je zapošljavala država.

Sveštenici će plate dobijati iz godišnjih subvencija od oko 200 miliona eura i taj fond neće biti pogođen ako Crkva poveća ili smanji broj sveštenika.

Zauzvrat, Crkva se neće suprotstaviti potezima koji bi trebalo da dovedu do religijske neutralnosti države. Crkva neće tražiti ni imovinu koju je od nje uzela država.

Ovaj imovinski spor datira još 1952. godine, a obje strane su saglasne da će osnovati zajednički fond za upravljanje i razvoj zajedničkih lokacija. Prihodi i računi bi bili podijeljeni 50-50.

Dogovor između premijera i nadbiskupa je svakako važan korak ka postizanju stvarno sekularne zemlje, ali će Grčka pravoslavna crkva ostati sveprisutna u mnogim aspektima grčke države.

Ovaj dogovor je prvi korak, ali očigledno je vrlo daleki put ispred crkve i države u Grčkoj da bi bile potpuno odvojene.

Moraće da ga odobre crkveni lideri, kao i Vlada i poslanici. Nisu svu srećni. Bivši ministar obrazovanja žalio se da su plate za 10.000 sveštenika garantovane, a da je broj doktora u bolnicama tokom godina sve manji.

Udruženje grčkih klerika se žalilo da bi gubitak statusa državnih službenika mogao da im uskrati postojeća prava i da su se sveštenici osjećali izdanim, jer nisu bili konsultovani oko dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније