Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

06. 11. 2018. 18:43 >> 18:21

UPOZORENJE ČLANICI

EU prijeti sankcijama Italiji

Evropska unija bi mogla da uvede sankcije Italiji, ako se ne postigne dogovor o izmjeni budžeta te zemlje za narednu godinu.

To je izjavio evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

"Želimo dijalog, ali u krajnjoj mjeri mogu da se primijene sankcije, ako ne budemo u stanju da postignemo dogovor", rekao je Moskovisi, novinarima na marginama zasjedanja ministara finansija EU u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

On je insistirao na tome da nikakva odluka još nije donijeta, jer Italija i dalje ima na raspolaganju nedjelju dana da promijeni budžetski plan, prije isteka roka 13. novembra.

Moskovisi je jasno stavio do znanja sa kakvim će se posljedicama suočiti Rim ukoliko se ne bude pridržavao pravila EU.

"Trinaestog novembra očekujemo snažan i precizan odgovor italijanske vlade", rekao je Moskovisi.

Evropska komisija je prošlog mjeseca odbacila italijanski predlog budžeta, uz obrazloženje da krši fiskalne propise EU i da može doprineti daljem povećanju javnog duga Italije, koji trenutno premašuje 130 odsto BDP-a.

Ministri finansija zemalja EU su se okupili početkom sedmice u Briselu, kako bi raspravljala o italijanskom budžetu, koji bi, ako se ne izmijeni, mogao da našteti cijeloj Evropskoj uniji, više i od grčke krize, jer je italijansko tržište i ekonomije veći od grčkog.

Komisija je utvrdila da je sporni predlog budžeta, jasni pokazatelj skretanja od zajednički dogovorenih fiskalnih pravila, porezne politike i javnih rashoda.

Italijanski premijer Đuzepe Konti je naglasio da nema plana B za najavljeni fiskalni program, upućujući na zaključak da njegova vlada nema namjeru da reaguje na zahtjeve Evropske unije.

Očekuje se da će se sukob između populističke italijanske vlade i Brisela dodatno rasplamsati u idućim sedmicama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније