Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 11. 2018. 22:25 >> 22:02

KRITIKOVALI SAD

Predsjednik Kube se sastao s Kimom u Pjongjangu

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un i kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel, koji se nadaju da bi njihove zemlje mogle izaći iz američkih sankcija, saglasili su se da prošire i ojačaju svoje strateške odnose, prenijeli su danas sjevernokorejski mediji.

Dijaz-Kanel, koji je u Aziji na svojoj prvoj međunarodnoj turneji otkada je preuzeo funkciju u aprilu, stigao je juče u Pjongjang sa svojom suprugom.

Na aerodromu se sastao s Kimom koji mu se se pridružio u vožnji gradom gdje su ih pozdravljali okupljeni.

Sjevernokorejski mediji su javili da su u razgovoru naglasili zajedničku socijalističku istoriju i založili se za nastavak solidarnosti. Državni mediji su iznijeli malo detalje, navodeći da su razgovori prošli u "drugarskoj i prijateljskoj atmosferi".

Sastanak bi se mogao protumačiti kao Kimovo upozorenje Vašingtonu, koji nailazi na sve veće prepreke u svojim naporima da dobije značajan napredak Sjeverne Koreje po pitanju denuklearizacije.

Pjongjang, koji je nedavno počeo da se približava Moskvi, zaoštrio je retoriku uoči sastanka državnog sekretara SAD Majka Pompea i glavnog sjevernokorejskog pregovarača Kim Jong Čola kasnije ove nedjelje u Njujorku.

Tokom vikenda, Pjongjang je preko državih medija kritikovao SAD zbog nastavka sankcija - političkog oružja koje Vašington koristi protiv Kube i Rusije - i naznačio da bi mogao nastaviti razvoj nuklearnog programa ako SAD ne promijene stav.

Ukidanje sankcija je visoko na programu Dijaz-Kanela.

Dijaz-Kanel je u Moskvi razgovarao o dogovoru za kupovinu oružja od skoro 50 miliona dolara s Rusijom i od Putina dobio slična obećanja po pitanju poltičkih, ekonomskih i vojnih veza. Dva predsjednika su u zajedničkom saopštenju kritikovala SAD zbog "miješanja u unutrašnja pitanja suverenih država".

Američki ekonomski embargo Kubi, privremeno uveden 1958. a potom proširavan, i dalje važi. Rusija je suočena s nizom sankcija SAD i EU zbog aneksije Kima i podrške sepatarističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Dijaz-Kanel bi sjutra trebalo da otputuje iz Pjongjang i nastavi turneju u Kini, Vijetnamu i Laosu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније