Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 11. 2018. 12:29 >> 12:07

UGROŽENA PRIVATNOST

Hakeri prodaju ukradene podatke sa Fejsbuka

Privatne poruke sa 81.000 hakovanih računa Fejsbuka, hakeri su ponudili na prodaju zainteresiranim ponuđačima, javio je BBC-a.

Novinari su stupili u vezu s kradljivcima koji su ugrozili privatnost korisnika, a hakeri su im se pohvalili kako raspolažu s detaljima čak 120 miliona računa i njih, takođe, namjeravaju da prodaju.

Novinari BBC-ja kontaktirali su hakere predstavljajući se kao potencijalni kupci ukradenih podataka. Kontaktirali su i petoro korisnika Fejsbuka koji su potvrdili da su ukradeni podaci zaista njihovi.

Hakeri su čak javno objavili reklamu u kojoj su ponudili prodaju pristupa podacima, po 10 centi za jedan račun (100 centi = 1 dolar). No njihova online reklama je ubrzo uklonjena.

Podaci su najvjerojatnije ukradeni pomoću dodatka brousvera. U medijskom izvještaju je upozoreno kako ima dosta razloga za sumnju u navode hakera, jer Fejsbuk i dalje tvrdi da sigurnost mreže nije kompromitovana.

Iz najpopularnije društvene mreže na svijetu su poručili kako su preuzeli mjere, kako bi se zaustavila dalja kompromitacija računa korisnika.

Gaj Rosen, direktor u Fejsbuku, kazao je da su kontaktirali policiju i sarađivali s lokalnim vlastima kako bi uklonili internetsku stranicu na kojoj su prikazane informacije iz Fejsbuk računa.

BBC je objavio kako većina kompromitovanih računa potiče od korisnika iz Ukrajine i Rusije. Ali dijelom su ukradeni računi korisnika i iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i iz drugih zemalja.

Lični pomoćnici za kupovinu, aplikacije za označavanje i igrice s mini-puzlama - sve se to nudi kao dodatak raznih brousvera kao što su Hrom, Opera ili Fajerfoks.

Prema tvrdnjama Fejsbuka, upravo je jedan takav dodatak pratio aktivnosti žrtava na mreži i slao lične detalje i privatne razgovore hakerima.

Fejsbuk još nije javno naveo koji su dodaci za to bili odgovorni, iako pokušava da skine odgovornost sa sebe.

IT stručnjaci koje je kontaktirao BBC, potvrdili su da bi uzrok krađe mogli biti upravo dodaci, te da bi u tom slučaju krivica i odgovornost mogli pasti na proizvođače brousvera, koji ih nisu identifikovali kao opasne, a nudili su ih u ponudi.

Bez obzira na odgovornost, vijest o krađi je i dalje loša za Fejsbuk, koji u posljednje vrijeme niže skandale u vezi propusta da zaštiti privatnost korisnika.

Kontaktirani haker pod pseudonimom Džon Smit rekao je BBC-ju da najnovija krađa podataka nema veze s pređašnjim, poput skandala prodaje podataka korisnika Fejsbuka preko kompanije "Cambridge Analytica" ili krađom podataka u septembru ove godine.

Smit je takođe porekao da najnovija krađa ima veze s grupom hakera u grupi "Internet Research Agency", koja se povezuje s ruskim vlastima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније