Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

30. 10. 2018. 11:09   >>  10:47

"CIJENA SLOBODE"

Poljska pokušava da spriječi kompjutersku igru o Aušvicu

Poljski Institut pamćenja naroda, podnio je krivičnu prijavu protiv ukrajinskog producenta kompjuterskih igrica Ejliens gejms, zbog najavljivane nove igre "Cijena slobode - igra o poljskim logorima smrti" koja se navodno odigrava u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, a igrači mogu da izaberu i da budu SS-ovci i ubijaju logoraše.

Prijavu je Okružnom tužilaštvu u Varšavi podnio predsednik tog Instituta koji se bavi dokumentacijom i istraživanjem zločina nacizma i komunizma i ratnim zločinima nad Poljacima, Jaroslav Šarek, zbog promotivnih materijala za novu igru, piše poljski dnevni list Žečpospolita.

Portparol tužilaštva u Varšavi Lukaš Lapčinjski, kazao je listu, da je prijava podnijta zbog klevetanja poljskog naroda i pripisivanja Poljacima fašističkih zločina i zbog propagiranja fašizma u vezi sa pojavom promotivnih materijala za igru koja se odvija na terenu bivšeg koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Za to inače u Poljskoj prijete kazne do tri godine zatvora, a tužilaštvo trenutno prikuplja dokaze.

Igra "Cijena slobode", ovog puta prelazi sve granice, jer u njoj igrači mogu da odaberu da budu logoraši i, recimo, organizuju opokušaj bjekstva iz logora ali i da budu SS-ovci, čuvari u toj najvećoj fabrici smrti, koju su Njemci tokom Drugog svjetskog rata podigli u okupiranoj Poljskoj, logoru Aušvic Birkenau. Igrači nove igrice mogu i da biraju hoće li ubijati logorase, slati ih na rad ili direktno u gasne komore, opisuje novu morbidnu igricu Žečpospolita.

Promotivni film za igru pojavio se na YouTube kanalu krajem avgusta. Ubrzo je uklonjen, a upitno je i da li ukrajinski producent uopšte postoji ili je riječ  o provokaciji na štetu Ukrajine, upozoravaju poljski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније