Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/AP, Objavila: R.P. ]

29. 10. 2018. 14:09 >> 14:14

ZBOG UCJENA

Abas poručio da će spriječiti svaki Trampov plan

Palestinski predsjednik ponovo se zarekao da će se usprotiviti svakom mirovnom prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

U obraćanju na sastanku centralnog savjeta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) sinoć u Ramali na Zapadnoj obali, Mahmud Abas je ocijenio da se Palestinci možda suočavaju sa "najopasnijom fazom" u svojoj istoriji i naveo niz kontroverznih poteza koje je preduzeo Tramp, uključujući priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Abas bojkotuje Trampovu administraciju, nakon donošenja te odluke, objavljene u decembru prošle godine, iako Trampov tim nije objelodanio dugo očekivani mirovni plan.

Palestinski lider ga je uporedio sa Balfurovom deklaracijom iz 1917. godine kojom se vlada Velike Britanije obavezala na stvaranje države za Jevreje u istorijskoj Palestini.

"Balfurova deklaracija je prošla, ovaj dogovor neće proći", najavio je Abas.

SAD su takodje uskratile milione dolara pomoći Palestincima, a Tramp je ljut zbog Abasovog odbijanja da se sretne sa članovima njegove administracije.

On je pozvao Abasa na pregovore, ali palestinski lideri su rekli da su ucijenjeni Trampovim uslovima koje oni smatraju otvoreno pristrasnim u korist Izraela.

"Oni još uvek govore o dogovoru vijeka i da će ga predstaviti za mjesec, dva", rekao je Abas, dodavši da su Trampovi potezi nalik na unilateralno nametanje sporazuma.

Palestinski predsjednik je takođe ponovo izrazio podršku za isplate porodicama Palestinaca koje su ubile izraelske snage ili su u izraleskim zatvorima.

Izrael te isplate smatra ohrabrivanjem terorizma, a SAD ih takodje kritikuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније