Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

29. 10. 2018. 08:33 >> 08:10

UPRKOS SUKOBIMA

Otvoren muzej u Damasku nakon šest godina

Sirijske vlasti su danas otvorile muzej u Damasku, koji je bio zatvoren šest godina zbog građanskog rata u toj zemlji, javila je agencija Frans pres.

Velika dvokrilna vrata danas su prvi put od 2012. ponovo otvorena za posjetioce.

Eksponati danas izloženi potiču iz raznih perioda, od praistorije do islamske ere, izjavio je generalni direktor Kancelarije za antikvitete Ahmad Dib i dodao da je danas otvoreno jedno krilo muzeja, u nadi da će uskoro biti otvoreno cijelo zdanje.

Narodni muzej otvoren 1920.  nalazi se u centru Damaska a zatvoren je godinu dana od početka rata 2011.  Zdanje je pošteđeno bombardovanja, ali je bilo meta pobunjeničke vatre, rekao je Dib.

Mnogi eksponati su iznijeti iz muzeja iz straha od bombardovanja i pljačke.

Sirija ima više od 700 arheoloških nalazišta, među kojima su mnogi uništeni, oštećeni ili opljačkani od početka sukoba. Najpoznatije oštećeno nalazište je Palmira, koja je na spisku svjetske kulturne baštine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније