Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

25. 10. 2018. 12:00   >>  11:38

UPOZORENJE BRITANSKOG PARLAMENTA

BBC da plaća jednako i žene i muškarce

Odbor britanskog parlamenta za medije, saopštio je danas da javni servis Bi-Bi-Si (BBC) nije ispunio svoju obavezu da jednako plaća muškarce i žene za iste poslove.

U saopštenju parlamentarnog odbora navodi se da je u Bi-Bi-Siju sistem plata zasnovan na "opakom sistemu diskrecionog prava menadžera".

BBC nastoji da riješi ovaj problem koji je izbio u javnost kada je Keri Grejsi, dala ostavku na mjesto urednika redakcije za Kinu u znak protesta zbog razlika u plati na osnovu pola.

Javni servis je potom priznao da je nju plaćao manje nego što je trebalo i saglasio se da uplati u fond za rodnu ravnopravnost.

Parlamentarni Odbor takođe je ocijenio da je "nečasna" politika Bi-Bi-Sija da prisiljava zaposlene da rade preko privatnih agencija za zapošljavanje, čime se suočavaju s velikim računima za neplaćene poreze.

Grejsi, koja je radila za BBC duže od 30 godina, navela je u otvorenom pismu da ne može obavljati svoj posao na visokom nivou, dok se istovremeno bori sa šefovima za jednake zarade žena i muškaraca.

Prema njenim riječima, dvoje od četiri međunarodna urednika na BBC-u zaradili su 50 odsto veće plaće od žena na istim pozicijama.

BBC je sa svoje strane saopštio da "ne postoji sistemska diskriminacija prema ženama".

Prošle godine, više od 40 poznatih žena s BBC-a zatražile su od uprave javnog medijskog servisa da razlike u platama između muškaraca i žena budu smanjene odmah, a ne do 2020. godine.

Britanska televizija objavila je tada izvještaj o zaradama svojih zvijezda na televiziji i radiju, koji je pokazao da muškarci zarađuju neusporedivo više od žena.

U tom izvještaju objavljene su plate zaposlenih koji godišnje zarađuju više od 150.000 funti. Na listi najbolje plaćenih voditelja dvije trećine su muškarci. Na vrhu liste je voditelj Kris Evans s godišnjom platom između 2,2 i 2,25 miliona funti, dok najbolje plaćena žena Klaudia Vinklman godišnje dobija između 450 i 500 hiljada funti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније