Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 10. 2018. 22:50 >> 22:30

EVROPSKA UNIJA

Zabranjuju plastične predmete za jednokratnu upotrebu

Proizvodi od plastike za jednokratnu uptrebu, poput tanjira, escajga, slamki ili štapića za uši, biće zabranjeni u EU, sudeći prema planovima koje su velikom većinom usvojili europoslanici.

Prema nacrtu planova koje je usvojio Evropski parlament, ti proizvodi, koji čine više od 70 odsto otpada u morima, biće zabranjeni na tržištu EU od 2021.

Na listu plastike koja će biti zabranjena na tržištu EU od 2021. europoslanici su dodali proizvode od okso-biorazgradive plastike, poput kesa ili amabalaže za hranu od polistirena.

Istovremeno će u članicama EU potrošnja nekih proizvoda za koje još ne postoji "zelena" alternativa biti smanjena za najmanje 25 odsto do 2025.

Među tim proizvodima su kutije za sendviče i palete za voće, kolače i sladoled za jednokratnu upotrebu.

Kako navodi EP, članice EU će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korišćenje proizvoda za višekratnu upotrebu, kao i onih koji mogu da se recikliraju.

Ostali proizvodi od plastike, poput boca za napitke, odvojeno će se prikupljati i reciklirati i to po stopi od 90 odsto do 2025.

Europoslanici su se složili da mjere za smanjenje plastičnog otpada treba da pokrivaju i duvanske proizvode, posebno filtere cigareta koji sadrže plastiku.

Cilj je da se to zagađenje smanji za 50 odsto do 2025. i za 80 odsto do 2030.

Navodi se da jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode a ako se baci na kopno, treba mu 12 godina da se dezintegriše.

Opušci su drugi po veličini zagađivač među proizvodima koji sadrže plastiku.

Članice EU takođe će osigurati da se svake godine prikupi najmanje 50 odsto izgubljene ili ostavljene opreme za pecanje koja sadrži plastiku, a cilj je da se do 2025. najmanje 15 odsto reciklira.

Oprema za pecanje čini 27 odsto otpada nađenog na evropskim plažama.

Zemlje EU takođe žele da duvanske kompanije, kao i proizvođači opreme za pecanje, snose dio troškova za prikupljanje, transport i recikliranje plastičnog otpada.

"Usvojili smo jedno od najambicioznijih zakonodavstava za borbu protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Na nama je da ostanemo na kursu u predstojećim pregovorima sa Savjetom koji treba da počnu u novembru", rekao je izvjestilac Frederik Ries.

On je istakao ključni značaj zaštite mora i smanjenja cijene ekološke štete od zagađenja plastikom u Evropi koja se procjenjuje na 22 milijarde eura do 2030, saopštio je Evropski parlament.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније