Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 10. 2018. 17:44 >> 17:22
1

SLUČAJ KAŠOGI

Međunarodne organizacije traže nezavisnu istragu

Međunarodne organizacije Amnesti internešenal (AI) i Reporteri bez granica (RSF) zatražile su nezavisnu istragu pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) o smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija pošto je Rijad zvanično priznao da je 2. oktobra novinar "izgubio život" u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijske vlasti navele su da je Kašogi stradao u tuči koja je izbila u Konzulatu, ali AI smatra da to obnjašnjenje nije "dostojno povjerenja i predstavlja novi katastrofalni rekord Saudijske Arabije u poštovanju ljudskih prava".

Saudijske vlasti su do sada tvrdile da je Kašogi (59), kritičar vlasti, iz Konzulata izašao živ 2. oktobra kada je došao po dokument za vjenčanje.

"Turska vlada treba da od generalnog sekretara UN (Antonija Gutereša) traži da naloži hitnu istragu okolnosti Kašogijeve smrti", dodala je AI, navodeći da bi nezavisna istraga bila najbolja garancije da se rasvijetli slučaj.

RSF su saopštili da treba vršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i bojktovati predstojeći ekonomski forum koji uskoro organizuje ta zemlja.

Generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar je ocijenio da je nezamislivo razgovarati o "poslovanju i ćaskati sa investitorima kao da se nije ništa dogodilo" i dodao da čak i nova verzija vlasti o Kašogijevoj smrti ima za cilj da prikrije ono najosnovnije - "gnusni zločin nad novinarom po nalogu države".

Saudijska Arabija sinoć je priznala smrt novinara unutar zgrade Konzulata što je znatno pogoršalu njenu sliku čak i kod njenih saveznika, posebno SAD.

Turski mediji prenijeli su ranije da je novinar mučen prije smrti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније