Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 02. 2013. 12:27   >>  12:28

INDONEZIJA I PAKISTAN

Protesti protiv Dana zaljubljenih

Islamski konzervativci u Indoneziji izrazili su protivljenje obilježavanju Dana Svetog Valentina, tvrdeći da proslava tog praznika podstiče tinejdžere na ,,seks žurke" i seksualne odnose prije braka.

 Pošto je zamjenik gradonačelnika u konzervativnom gradu Depok u blizini Džakarte pozvao roditelje da spriječe svoju djecu da sudjeluju u proslavi, takvim pozivima su pružili podršku i lokalni vjerski lideri, prenose agencije.

Sekretar najveće muslimanske organizacije ,,Nahdlatul Ulama“ Raden Salamun Adiningrat kaže da im nije cilj da zabrane Dan zaljubljenih, već da ukažu da to nije za tinejdžere.

,,Za tinejdžere je to prilika da iskažu ljubav i naklonost i često završavaju na 'seks zabavama', kao na Zapadu", objasnio je on.

Habib Idrus Al gadro koji se nalazi na čelu Fronta islamskih branilaca u Depoku, proglasio je Dan Svetog Valentina zabranjenim za muslimane, tvrdeći da je taj praznik dio kulture ,,nevjernika".

Istovremeno, desetine djevojčica školskog uzrasta u gradu Malang na istoku Jave protestovalo je, s maramama na glavama, protiv proslave današnjeg dana, proglasivši 14. februar  ,,danom nošenja marame". Djevojčice su prolaznicima dijelile letke na kojima  piše  kako bi muškarci i žene trebalo skromno da se oblače, od glave do pete.

 Lokalni mediji su prenijeli da je juče u gradu Solo u središnjem dijelu Jave oko 500 učenika i nastavnika osnovnih škola marširajući protestovalo  protiv proslave Svetog Valentina, a vlasti u nekim gradovima su upozorile da će nadzirati jeftine hotele i kontrolisati nevjenčane mlade parove.

Uprkos pozivima i protestima protiv obilježavanja Dana Svetog Valentina, mnogi trgovački centri, hoteli i restorani organizuju danas tematske žurke i specijalne događaje. Oko 90 posto od ukupno 240 miliona Indonežana čine muslimani, ali ogromna većina upražnjava umjereni oblik vjere.

Neki Pakistanci proslavili su Dan zaljubljenih uz balone i cvijeće, a drugi su osudili praznik jer smatraju da vrijeđa islamsku vjeru. U Karačiju, luckom gradu s oko 18 miliona ljudi, na bilbordima ukrašenim crnim srcem građanima se poručuje ,,Kažite ne danu Svetog Valentina".

 U gradu Pešavaru na sjeverozapadu države, grupica ljudi je spalila čestitke na temu ,,Dan zaljubljenih" i to u ponedjeljak, ispred televizijskih kamera. Žene obučene u crnom, nosile su transparente na kojima se osuđuje ta zapadnjačka tradicija.Regulatorna komisija državnog radija i televizije, pozvala je emitere da poštuju osjećaje gledalaca.

U prijestonici Islamabadu, ulični prodavci prodaju balone u obliku srca a prodavači cvijeća i zadovoljno trljaju ruke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније