Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

18. 10. 2018. 18:56 >> 18:37

POMPEO SAOPŠTIO

Rijadu nekoliko dana da rasvijetli nestanak novinara

Američke vlasti saopštile su danas da Saudijskoj Arabiji "daju nekoliko dana" da rasvijetli nestanak saudijskog novinara Džamala Kašogija kome se gubi svaki trag 2. oktobra kada je otišao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu.

"Treba da im ostavimo još nekoliko dana kako bi sproveli istragu", rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo poslije sastanka s predsjednikom Donaldom Trampom i po povratku iz posjete Rijadu.

Pompeo je ponovio da je saudijskim vlastima jasno stavljeno da znanja da SAD veoma ozbiljno shvataju slučaj o nestanku novinara, za kojeg turski mediji tvrde da je ubijen u konzulatu.

Američki ministar finansija neće na skup u Rijadu

Američki ministar finansija Stiven Mnučin otkazao je danas odlazak na ekonomsku konferenciju u Rijadu zbog slučaja nestalog saudijskog novinara, čime se pridružio brojnim zvaničnicima koji bojkotuju ovaj skup iz istog razloga. 

Skup zakazan od 23. do 25. oktobra u Saudijskoj Arabiji, bojkotuju mnogi zvaničnici, među kojima je i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Učešće na skupu već su otkazali francuski ministar privrede Bruno Le Mer, holandski ministar finansija Vopke Hukstra, kao i britanski ministar trgovine Lajam Foks.

Bojkot skupa poznatog kao "pustinjski Davos" najavili su i listovi Fajnenšel tajms, Njujork tajms i Ekonomist, čije su redakcije navele da neće pisati o forumu dok se ne rasvijetli nestanak Kašogija, za kojeg turski mediji tvrde da je ubijen.

Kašogi (59) je od prošle godine živio u SAD, gdje se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније