Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTV, objavila B.B. ]

16. 10. 2018. 22:41 >> 22:25

STUDIJA IPU I SE

Psihološko nasilje pretrpjelo 85 odsto poslanica

Najnovija studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PS SE) pokazuje da su široko rasprostranjeni seksizam, seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama u parlamentima širom Evrope, saopštila je danas PS SE.

"Utvrđeno je da je 85 odsto poslanica pretrpjelo psihološko nasilje u parlamentu, da je za žene ispod 40 godina vjerovatnije da budu zlostavljane, zatim da je žensko osoblje u parlamentima znatno više na udaru seksualnog nasilja od poslanica, te da većina parlamenata nema mehanizme koji bi omogućili ženama da progovore", navodi se u saopštenju.

Studija je zasnovana na intervjuima sa 123 žene iz 45 evropskih zemalja, od kojih je 81 poslanica, a 42 su pripadnice parlamentarnog osoblja.

Ova studija je potvrdila rezultate studije IPU iz 2016. godine, u kojoj je otkriveno da je široko rasprostranjeno nasilje na osnovu polne pripadnosti.

Predsjednica PS SE Lilijan Mori Paskije istakla je da "studija, na žalost, pokazuje tužnu stvarnost".

"Sve dok postoji nejednakost između žena i muškaraca, nijedna žena neće biti bezbjedna kada je riječ o nasilju i uznemiravanju. Mi, žene i muškarci u politici, imamo polugu koja nas može učiniti pokretačima promjena: Istanbulsku konvenciju, koja je pravni instrument s ciljem da spriječi, zaštiti, sudski goni i iznad svega prekine seksistički model", navela je Mori Paskije.

Zabrinutost zbog rezultata studije iznela je i predsjednica IPU Gabrijela Kuevas, koja je rekla da oni pokazuju da je problem seksualnog uznemiravanja u parlamentima gori od onog kako se mislilo.

Generalni sekretar IPU Martin Čungong, istakao je da ne smije da postoji ni malo tolerancije za bilo koji oblik seksualnog uznemiravanja, te da je odgovornost svih u parlamentu, i žena i muškaraca, da preduzmu akcije i pokrenu mehanizme zaštite žena.

Studija je pokazala da od ispitanih žena, njih 47 odsto je reklo da je dobijalo prijetnje smrću, silovanjem ili prebijanjem, 68 odsto bilo je na meti seksističkih komentara povezanih sa njihovim fizičkim izgledom i stereotipima o polnoj pripadnosti, dok je 25 odsto reklo da su pretrpjele seksualno nasilje.

Društveni mediji i dalje su glavni kanali za prijetnje i uznemiravanja - 58 odsto njih reklo je da su bile mete seksističkih napada na društvenim mrežama.

Samo 23.5 odsto poslanica i šest odsto žena koje rade kao osoblje u parlamentima, prijavilo je seksualno uznemiravanje.

Nekoliko njih reklo je da ne postoji mehanizam u njihovim parlamentima da se prijavi slučaj nasilja ili uznemiravanja, navedeno je u saopštenju PS SE.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније