Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 10. 2018. 14:18 >> 13:57

NOVA PRAVILA ZA ASANŽA

Bez politike, više brige za mačku i higijenu

Onivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu koji je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu, prije nekoliko dana je dozvoljen djelimičan pristup internetu, ali su mu ekvadorske vlasti naredile da se kloni politike, kao i da više brine o svojoj mački i higijeni toaleta.

Prema novim pravilima, Asanž koji se 2012. sklonio u Ambasadu Ekvadora strahujući od izručenja Švedskoj i SAD, mora tri dana unaprijed dobiti dozvolu diplomatskog osoblja za svoje posjetioce.

Ekvadorske vlasti su mu zabranile da se bavi aktivnostima koje bi se mogle "smatrati političkim ili miješanjem u unutrašnje stvari neke države", navodi se u dokumentu u koji je "Gardijan" imao uvid.

Ekvadorske vlasti su prije nekoliko dana djelimično Asanžu uklonile ograničenja pristupa internetu - može da koristi vajfaj u Ambasadi za svoj lični kompjuter i mobilni telefon, ali mu je eksplicitno zabranjeno da koristi ili instalira "neodobrenu opremu".

U dokumentu se navodi da Ambasada zadržava pravo da zaplijeni "neodobrenu opremu" ili da traži od britanskih vlasti da dođu i to obave.

Asanžu je u martu ukinut pristup internetu uz obrazloženje da je prekršio "pisano obećanje vladi na kraju 2017. da neće slati poruke kojima bi se mogao miješati u druge države".

Rečeno mu je da preduzme mjere za "dobrobit, hranu, higijenu i odgovarajuću njegu" svoje mačke, ili će, u suprotnom, mačka biti data nekom drugom, ili predata u sklonište za kućne ljubimce.

Njegov advokat u Ekvadoru Karlos Poveda, rekao je za "Gardijan" da je to "praktično zatvorski režim".

"Ovaj nov režim je uperen protiv njegovog osnovnog ljudskog dostojanstva kao azilanta", rekao je Poveda.

U dokumentu se od Asanaža i njegovih gostiju traži da održavaju čistoću toaleta, a kaže se i da Ambasada od 1. decembra neće plaćati za hranu, pranje odjeće ili druge troškove njegovog boravka.

Asanž takođe mora da prolazi redovne tromjesečne ljekarske preglede koje će sam plaćati.

U slučaju da ne ispunjava nova pravila, mogao bi mu biti ukinut azil, navodi se u dokumentu.

Osnivač Vikiliksa se 2012. sklonio u Ambasadu da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje, iz straha da bi mogao biti isporučen SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada povjerljivih dokumenata američke diplomatije.

Tenzije između Asanža i ekvadorskih vlasti dugo traju, a naročito od prošle godine kada je nekadašnji haker počeo da pozdravlja poteze katalonskih separatista u Španiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније