Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

16. 10. 2018. 19:32   >>  19:30

DEMILITARIZACIJA

Dvije Koreje i UN pregovaraju o granicama

Sjeverna Koreja, Južna Koreja i Zapovjedništvo snaga UN-a (UNC) održali su prve trilateralne pregovore o demilitarizaciji granice, dok dvije Koreje nastoje da ostvare mir, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Dvije Koreje složile su se za vrijeme prošlomjesečnog samita u Pjongjangu da formiraju tripartitne konsultacije s UNC-om, koji se preklapa s američkim snagama u Južnoj Koreji i nadgleda događaje u demiliterizovanoj zoni (DMZ) kako bi se omogućio njihov plan o razoružanju jedne od najutvrđenijih granica na svijetu.

Dogovor uključuje zaustavljanje vojnih vježbi, zabranu letjenja pored granice i postupno uklanjanje mina i stražarskih mjesta u demilitarizovanoj zoni.

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u selu Panmunjomu, a vode ga visoki vojni zvaničnici sa svake strane, navodi ministarstvo.

Kao početni korak, dvije Koreje trebale bi povući 11 stražarskih postaja unutar zone od jednog kilometra od vojne demarkacijske linije do kraja ove godine.

Počeće razminiravanje u nekoliko malih područja, te izgradnja ceste kako bi se olakšao pilot-projekt predviđen za april, da se iskopaju ostaci tijela vojnika nestalih u Korejskom ratu 1950-1953.

Obje će strane, takođe, povući sve teško naoružanje iz područja zajedničke sigurnosti (JSA) u Panmunjomu, smanjiti tamošnje osoblje na 35 sa svake strane u skladu s vojnim sporazumom, te izmijeniti informacije o svojoj opremi za nadgledanje.

Domaćim i stranim turistima biće dopušteno da slobodno dođu i kreću se unutar JSA.

Te mjere, koje bi se realizovale tokom razdoblja od mjesec dana, pretvoriće granicu u "mjesto mira i pomirenja", rekli su iz ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније