Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

15. 10. 2018. 09:17 >> 08:55
1

AMERIČKI MALOPRODAJNI GIGANT

Sirs proglasio stečaj

Američki maloprodajni gigant Sirs (Sears) koji je nekad dominirao tržnim centrima širom zemlje proglasio je stečaj zbog ogromnih dugova i gubitaka.

Kompanija Sirs Holdings, koja je takođe vlasnik Kmarta, podnijela je jutros zahtjev za stečajnu zaštitu.

Sirs je nekad dominirao američkom mloprodajom, a počeo je 1880-ih kao katalog sa narudžbinama preko pošte. Kompanija je pogođena, zajedno sa mnogim drugim tradicionalnim maloprodajnim grupama, rastućom onlajn konkurencijom firmi kao što je Amazon i druge.

Sirs je posljednjih godina zatvarao prodavnice i prodavao imovinu dok se borio sa dugom od više od pet milijardi dolara.

Kompanija ima 90.000 zaposlenih a kada je bila na vrhuncu imala je više od 350.000 i više od tri hiljade prodavnica.

Sirs je postao najveći američki maloprodajni lanac prije nego što ga je pretekao Valmart (Walmart) 1980-ih.

Operater kompanija Sirs i Kmart pridružuju se sve većem spisku maloprodajnih kompanija koje su podnijele zahtjev za zaštitu od stečaja ili su zatvorene posljednjih nekoliko godina u jako konkurentnoj klimi. Neki su uspjeli da izađu iz stečaja poslije reorganizacije kao što je Pejles ŠuSors (Payless ShoeSource) ali drugi nijesu kao što je prodavac igračaka Tojs ar as (ToysR US) i Bon-Ton Stores. Oba ova maloprodajna laca morala su da zatvore operacije ove godine ubrzo poslije proglašenja stečaja i zaštite na osnovu poglavlja 11.

"Ovo je kompanija koja je 1950-ih bila kao kolos u američkom maloprodajnom okruženju. Nadamo se da će manji novi Sirs biti zdraviji", rekao je Kreg Džonson iz konsultantske kompanije za malorodaju.

Zahtjevom za stečaj pod poglavljem 11 odlažu se obaveze kompanije prema njenim kreditorima, i daje joj se vreme da reorganizuje dugove i proda djelove svog poslovanja.

Obzirom na veličinu Sirsa njegov zahtjev za stečaj imaće efekat na mnoge stvari od vlasnika prostora do desetina hiljada zaposlenih.

Zahtjev za stečaj podnijet je uoči ključne praznične sezone za kupce i uslijedio je pošto je generalni direktor i predsjednik komapnije Edi Lapmpert pokušao da spase firmu i da spriječi njen odlazak u stečajni sud, do sada. Lampert koji je najveći akcionar je zajmio sopstveni novac godinama i sklapao poslove da podrži kompaniju.

Kompanija je prošle godine prodala svoj brend Krafstman (Crafstman) a prethodno je prodala djelove Sirs Houmtaun i outlet jedno outlet odjeljenje.

Akcije Sirsa pale su sa oko šest dolara prošle godine na ispod minimalnog jednog dolara koliko je potrebno da vrijede da bi ostale da se trguju na indeksu Nasdak. U aprilu 2007. te akcije su se prodavale za 141 dolar.

Od maja kompanija ima manje od 900 radnji, u odnosu na oko 1000 koliko je imala na kraju prošle godine. Broj radnji je bio na vrhuncu 2012, kada ih je bilo 4.000 uključujući Sirs Kanada koji je kasnije prodat.

U martu 2017. Sirs je saopštio da postoji velika sumnja da će uspjeti da drži vrata otvorena ali da se nastavljaju napori. Međutim gubici su nastavili da se gomilaju ove godine. U fiskalnom drugom kvartalu koji je završen 4. avgusta neto gubici u kvartalu su porasli na 508 miliona dolara u odnosu na 250 miliona dolara gubitaka u istom kvartalu prošle godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније