Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 10. 2018. 23:31   >>  23:10

U MAĐARSKOJ

Beskućnicima zabranjeno da prenoće na javnom mjestu

U Mađarskoj sjutra stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mjestima, što je mera koju su UN označile kao okrutnu.

Ustavni amandman koji je usvojio mađarski parlament 20. juna zabranjuje boravak na javnim mjestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predviđa moguću kaznu.

Policija će od sjutra moći da uklanja improvizovane smještaje beskućnika na javnim mjestima.

Zakon je namijenjen da štiti interese društva u cjelini, izjavio je mađarski zvaničnik za socijalna pitanja Atila Fulop i dodao da beskućnici ne treba da budu na ulici noću navodeći da građani treba slobodno da se kreću bez prepreka.

Državna skloništa za beskućnike mogu da prime oko 11.000 beskućnika, mada stručnjaci procjenjuju da ih ima oko 20.000.

Izvjestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocijenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskih pravima.

Evropski parlament u septembru je pokrenuo rijetku proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava. U izvještaju predstavljenom Evropskom parlamentu prije glasanja pominje se između ostalih i situacija s beskućnicima u Mađarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније