Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 08. 2013. 10:20 >> 10:20

ASAD DA PRIČEKA

Rusi odložili isporuku S-300 Siriji

Isporuka ruskih raketa zemlja-vazduh S-300 Siriji odložena je za 2014. godinu iako je ta zemlja već dala avans za oružje, objavio je dnevni list Vedemosti.

Prema pisanju ruskog lista, dio oružja koje je Sirija naručila, već je proizveden, ali nije isporučen toj zemlji iako je ona Rusiji uplatila avans u vrijednosti od više stotina miliona dolara, na osnovu ugovora vrijednog milijardu dolara potpisanog 2011.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je početkom juna da Moskva "za sad" nije isporučila rakete Siriji, kako ne bi "narušila ravnotežu snaga".

Zamjenik premijera Sirije Kadri Džamil je tokom svoje posjete Rusiji u julu izjavio da je ugovor o isporuci ruskih raketa još uvijek aktuelan.

Savremeni sistem protivvazdušne odbrane, kojim bi Sirija trebalo da se snabdje, posebno zabrinjava Izrael, koji strahuje da bi do njega mogao da dođe šiitski libanski pokret Hezbolah, koji je saveznik Damaska, navodi agencija Frans pres.

SAD i Njemačka su krajem maja poručile Rusiji da ne bi smjela da rakete S-300 pošalje sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, zato šti time može da produži građanski rat u Siriji.

Osim toga, taj sistem može da iskomplikuje planove SAD i njihovih saveznika o eventualnoj vazdušnoj intervenciji u Siriji, dodaja Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније