Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

13. 10. 2018. 22:05 >> 21:43
1

U ŠVEDSKOJ AKADEMIJI

Traže ostavku Katarine Frostenson

Švedska akademija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, juče je zatražila od Katarine Frostenson, članice Nobelovog komiteta i supruge muškarca osumnjičenog za silovanje, da napusti to tijelo.

"Akademija pokušava da povrati svoj ugled", izjavio je zvaničnik Švedske akademije Anders Olson.

"Akademija je jednoglasno podržala rezoluciju kojom se ona (Frostenson) moli da se dobrovoljno povuče iz akademije", rekao je Olson za Rojters.

Ako se to ne dogodi, on je napomenuo, da će biti pokrenuta nepristrasna istraga o njenom slučaju u okviru koje će Frostenson imati priliku da se odbrani.

Zbog skandala, koji je narušio ugled Švedske akademije, sedam njenih članova je moralo da podnese ostavku ili je smijenjeno, a Žan Klod Arno, suprug Katarine Frostenson, osumnjičen za silovanje i finansijske prevare, optužen je po dvije tačke optužnice za silovanje jedne žene 2011. godine.

Frostenson je optužžena da ga je pokrivala, a agencija, pozivajući se na pisanja ššvedskih medija, navodi da je ona takođe Arnou govorila ko su dobitnici nagrada za knjižževnost prije nego ššto su imena objavljivana, ššto je Arno odbacio.

Frostensonova nije javno kometarisala ove događaje, navodi agencija.

švedska akademija je protekle nedjelje imenovala dva nova člana i radi na izboru drugih članova i vraćanju povjerenja.

Iz te institucije u maju je saopšteno da ove godine neće dodijeliti nagradu za književnost, a više od 100 švedskih kulturnih poslenika je, nakon seksualnog skandala, osnovalo Novu akademiju, alternativno tijelo za dodjelu ovakve nagrade, prenio je Rojters.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније