Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

09. 10. 2018. 12:06 >> 11:46

HOLANDSKI SUD

Vlada mora da štiti građane od klimatskih promjena

Holandski apelacioni sud podržao je ključnu presudu nižeg suda prem kome holandska Vlada mora da smanji ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 25 odsto do 2020. godine u odnosu na nivo iz 1990-godina.

Originalna presuda u nižem sudu iz juna 2015. godine bila je donijeta na osnovu tužbe ekološke grupe Urgenda u ime 900 holandskih državljana.

Slične tužbe podnijete su u nekoliko zemalja u svijetu.

Aplauz i uzvici čuli su se danas u prepunoj sali Apelacionog suda u Hagu kada je predsedavajuća sudija Mari Am Tande Sonavil odbacila žalbu Vlade na presudu iz juna 2015.

Sud je naveo da Vlada ima pravnu obavezu da preduzme mJere da zaštiti svoje građane od opasnih klimatskih promjena.

Od kada je donijeta prvobitna presuda, nova holandska Vlada je obećala da će smanjiti emisije štetnih gasova za 49 odsto do 2030. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније