Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug, Objavila: R.P. ]

08. 10. 2018. 12:27 >> 12:06

ZA "KLIMATSKU EKONOMIJU"

Nobel za ekonomiju Nordhausu i Romeru

Američki ekonomisti Vilijam Nordhaus i Pol Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Nordhaus je dobio nagradu za rad u oblasti "klimatske ekonomije", odnosno uticaja klimatskih promjena na ekonomije, a Romer za endogenu teoriju rasta. Modeli koje su dvojica ekonomista kreirali pomogli su povećanju ekonomskog rasta i borbi protiv klimatskih promjena, saopštili su članovi Akademije na konferenciji za novinare povodom dodjele nagrade.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih Nobelovih nagrada.

Ustanovila ju je Banka Švedske 1968. godine, u znak sjećanja na Alfreda Nobela.

Nagrada iznosi 9,0 miliona švedskih kruna ( milion dolara), a prva Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je 1969. godine.

Prošlogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju otišla je u ruke američkog ekonomiste Ričarda Talera za doprinos u oblasti bihevioralne ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније