Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

izvor: VOA [ Objavio: O.Z. ]

05. 10. 2018. 20:33 >> 20:11
1

POMPEO PUTUJE U PJONGJANG

Sumnja u uspješnost novog samita Tramp-Kim

Američki državni sekretar Majk Pompeo ovog vikenda putuje u Sjevernu Koreju da bi se sastao sa njenim liderom Kim Džong Unom. Do četvrte posjete šefa američke diplomatije Sjevernoj Koreji ove godine dolazi u trenutku kada Vašington i Pjongjang pripremaju drugi samit njjhovih lidera. Međutim, analitičari smatraju da se sekretar Pompeo suočava sa izvjesnim teškoćama u nastojanju da pripremi teren za sadržajan samit predsjednika Trampa i Kim Džong Una, prenosi Glas Amerike (VOA).

Razlike u odnosu na raniji period ne bi mogle da budu veće. Samo godinu dana nakon što je nazvao Kim Džong Una “raketašem” u samobilačkoj misiji, predsjednik SAD-a Tramp ga je na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN nazvao “hrabrim”, da bi prije nekoliko dana ovako okarakterisao “hemiju” između njih dvojice:

“Bio sam zaista oštar svojevremeno, kao i on - razmjenjivali smo te teške riječi. Onda smo zavoljeli jedan drugog. OK? Ne stvarno, - pisao mi je divna pisma. Zaljubili smo se jedan u drugog.”

Državni sekretar Majk Pompeo je uoči puta u Pjongjang izjavio da puno očekuje od susreta sa Kimom.

“Optimističan sam da će doči do boljeg razumijevanja, većeg napretka i plana ne samo za samit dvojice lidera, već i za nastavak nastojanja da otvorimo put ka denuklearizaciji.”

Sjeverna Koreja je zatražila da se potpiše sporazum o zvaničnom okončanju Korejskog rata, dok Vašington smatra da Pjongjang mora prvo da se odrekne svog nuklearnog oružja. Sjedinjene Države takođe nijesu spremne da ublaže oštre međunarodne sankcije Pjongjangu.

“Ekonomske sankcije ostaju na snazi. Ključni element koji bi nam omogućio da dođemo do denkulearizacije za sada nije izmijenjen”, rekao je Pompeo.

Analitiičari smatraju da neće biti teško postići saglasnost o drugom samitu, ali da će - osigurati da taj susret dovede do suštinskog napretka biti mnogo veći problem.

“Pitanje je šta je Kim spreman da žrtvuje? Da li je spreman da napravi velike ustupke u pogledu denuklearizacije? Mislim da Južna Koreja vrši pritisak u tom smislu. Jug bi želio da napravi velike investicije na sjeveru, ali sve to zavisi od Kima. Da li je on spreman na takav korak? Istorija pokazuje da su Sjevernokorejci spremni da idu samo do određene tačke, a zatim se povlače, lažu ili varaju”, kaže Hari Kazianis iz Centra za nacionalni interes.

Do Pompeove četvrte posjete Sjevernoj Koreji dolazi dan pošto je Južna Koreja objavila da Pjongjang ima arsenal od čak 60 nuklearnih bombi. Međutim, Kazianis samatra da bi šansa da se održi drugi samit mogla da omogući SAD da izvrše veći pritisak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније