Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

04. 10. 2018. 23:10   >>  22:49

FED

Mora se napraviti plan za narednu krizu

Američka ekonomija je snažna, a postupno podizanje kamata vjerovatno će krajem naredne godine početi blago obuzdavati rast aktivnosti pa je pravo vrijeme da se razmisli o mogućnostima suzbijanja nove krize, poručeno je iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Čelnik čikaškog ogranka Fed-a, Charles Evans, upozorio je u bilješkama za govor koji sprema da se održi u Londonu, da se mora napraviti plan za predstojeći period, prenosi SEEbiz.

On je uputio jasnu poruku da Fed u potpunosti kontroliše aktuelni ekonomski oporavak.

Zahvaljujući temeljnim promjenama u ekonomiji u period nakon finansijske krize Fed ne mora snažno podizati ključne kamatne stope kako bi zakočio rast aktivnosti kao što je bio prisiljen da čini u prošlosti.

To ujedno znači manje prostora za snižavanje kamatnih stopa kako bi se podstakla privreda kada nastupi nova kriza pa bi Fed, u želji da podstakne rast, mogao biti prisiljen ponovo da posegne za kontroverznim alatima, poput kvantitativnog ublažavanja, odnosno kupovine obveznica.

"Sada je pravo vrijeme da se pažljivo razmisli treba li možda i kako izmijeniti postojeći Fed-ov strateški okvir za monetarnu politiku kako bi se bolje nosio s tim potencijalnim izazovima", poručio je Evans.

Pozivi za novim, alternativnim okvirom učestali su nakon što je Fed počeo podizati kamatne stope.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell dosad se uglavnom nije uključivao u javne rasprave o mogućim promjenama u predstojećem periodu i nije jasno koliku bi podršku pružio širem preispitivanju aktuelnog pristupa monetarnoj politici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније