Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 10. 2018. 09:33   >>  09:13 1

OPTUŽBE BRITANIJE I AUSTRALIJE

Ruski GRU odgovoran za sajber napade

Britanski i australijski zvaničnici optužili su danas rusku vojnu obavještajnu službu GRU za talas globalnih sajber napada.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je da je GRU odgovorna za "neselektivne i nesmotrene" napade na političke i sportske institucuje, na firme i medije širom svijeta, prenosi agencija Frans pres.

"Ovaj način ponašanja pokazuje njihovu želju da djeluju bez vođenja računa o međunarodnom pravu i ustanovljenim normama, da djeluju s osjećanjem nekažnjivosti i bez razmišljanja o posljedicama", rekao je Hant u saopštenju.

Hant je rekao da je poruka Britanije jasna, da će sa svojim saveznicima otkriti i odgovoriti na "pokušaje GRU da podrije međunarodnu stabilnost".

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost (NCSC) ustanovio je da su hakeri iza brojnih napada identifikovani da rade za rusku vojnu obavještajnu službu. Britanska agencija navodi da su četiri nova napada povezana s GRU-om kao, i raniji sajber napadi, prenosi agencija AP.

Ti napadi su pogodili građane u brojnim zemljama, uključujući i Rusiju i "koštali nacionalne privrede milione funti", naveo je Hant.

On je rekao da su napadi na svjetsku agenciju protiv droge, na ukrajinski saobraćajni sistem, na američku predsjedničku trku 2016. godine i drugi vjerovatno djelo ruskog GRU.

Australijski premijer Skot Morison i ministarka spoljnih poslova Maris Pejn, izdali su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su se australijske obavještajne agencije složile da je GRU odgovoran za ovu šemu zlonamjerne sajber aktivnosti.

Oni su naveli da Australija nije pogođena u velikoj mjeri, ali da su ti sajber napadi izazvali ekonomsku štetu i poremetili civilnu infrastrukturu u drugim zemljama.

Prema britanskim vladinim izvorima GRU je povezan s više imena poznatih hakerskih grupa, koje se često predstavljaju kao bliske ruskim vlastima kao što su "Fancy Bear", "Sandworm", "Strontium", "APT 28", "CyberCaliphate", "Sofacy", "BlackEnergy Actors", razna imena koja nekad označavaju jednu istu grupu.

Britanski zvaničnici su ranije okrivili GRU za napad nervnim agensom u martu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u Solzberiju.

Rusija je odbacila bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније