Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 08. 2013. 10:33 >> 10:32

ČEŠKA

Parlament izglasao nepovjerenje vladi

Poslanici donjeg doma češkog parlamenta nisu danas dali povjerenje vladi premijera Jiržija Rusnoka, koji bi nakon te odluke, trebalo da podnese ostavku.

Protiv njegovog kabineta izjasnilo se sto poslanika, dok je podršku dobio od 93, a po važećem zakonodavstvu, da bi parlament izglasao povjerenje potrebno je da “za” glasa više od polovine prisutnih poslanika.

Rusnok će vjerovatno ostati premijer dok traju diskusije političkih partija o održavanju prijevremenih izbora prije kraja ove godine.

Uoči glasanja o poverenju, predsjednik Češke Miloš Zeman kazao je u skupštini da će Rusnok ostati na funkciji do okončanja istrage o korupciji, čak i ako vlada ne osvoji povjerenje poslanika.

U slučaju korupcije u višim organima vlasti, otvorenom u junu, uhapšena su tri bivša poslanika tada vladajuće Građanske demokratske partije, kao i šefica kabineta tadašnjeg premijera Petra Nečasa, Jana Nadiova.

Rusnokova vlada imenovana je 10. jula a prema zakonu morala je da u roku od 30 dana “prođe” glasanje o povjerenju u parlamentu.

(mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније