Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 09. 2018. 22:15   >>  21:56

ODLUKA SUDA

Preljuba u Indiji više nije zločin

Indijski Vrhovni sud danas je dekriminalizovao preljubu za koju je bila zaprijećena zatvorska kazna, ocijenivši da taj zakon diskriminiše žene.

Prema zakonu iz vremena britanske kolonijalne uprave, muškarac koji ima seksualne odnose sa udatom ženom bez pristanka njenog muža mogao je biti osuđen na pet godina zatvora.

"Razmatrati preljubu kao zločin je retrogradna mjera", saopštilo je petočlano sudijsko vijeće svoju jednoglasnu odluku.

Prema postojećem zakonu, žene ne mogu da se žale sudu na preljubu, niti za nju mogu biti odgovorne jer se radi o muškoj stvari.

Vrhovni sud je ocijenio da taj propis ženama oduzima dostojanstvo i lični izbor i tretira ih kao vlasništvo muža.

Sudije su takođe precizirale da je preljuba i dalje legitiman razlog za razvod.

Vrhovni sud Indije je 1954. zadržao kažnjivost preljube tvrdeći tada da je "društveno prihvaćeno da je zavodnik muškarac a ne žena".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније