Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

26. 09. 2018. 14:36   >>  14:18

TRAMP KATEGORIČAN

Cijene nafte užasne, OPEC vas vara

Tramp je okupljenim liderima na sjednici Ujedinjenih nacija poručio da trenutne "užasne cijene" nafte neće podnositi još dugo i kako ih OPEC sve vara, te zatražio od članica da smanje cijene tog fosilnog goriva.

On je više puta zatražio da OPEC cijenu nafte drži niskom, odnosno da je njene članice više proizvode. S druge strane je odbacio sporazum o denuklearizaciji s Iranom iz 2015. godine i nametnuo mu trgovinske sankcije, kojima inače prijeti još jednoj članici OPEC-a, Venecueli.

"Zemlje OPEC-a i OPEC, kao i obično, otimaju od ostatka svijeta, a meni se to ne sviđa. Nikome se ne bi trebalo sviđati", rekao je tražeći od članica da smanje cijene nafte.

Cijene sirove nafte porasle su na najvišu visinu u posljednje četiri godine, preko 82 dolara za barel u utorak, nakon što su OPEC i njegovi saveznici odlučili kako će se držati plana proizvodnje koji su dogovorili polovinom godine.

Analitičari su pak zaključili kako OPEC ne može udovoljiti Trampovim zahtjevima, te da je, ako nekog treba kriviti za povećanje cijena, to upravo on.

Trampova administracija je ovog ljeta podstakla rast cijena saopštenjem kupcima nafte da do 4. novembra moraju smanjiti kupovinu iranskih sirovina na nulu, ili će se suočiti s američkim sankcijama.

"OPEC je dobro odgovarao na stanje na tržištu. Stavio je značajan broj barela na tržište od kada je predsjednik Tramp započeo s tvitovanjem i od sastanka u junu", izjavila je za CNBC Helima Kroft, globalna šefica strategije roba u RBC Capital Marketsu.

"Pravi izazov za OPEC se nastavlja", rekla je ona, ponavljajući pitanje mnogih analitičara - koliko Saudijska Arabija kao najveći izvoznik, i ostali, mogu snabdijevati tržište uslijed izostanka Irana?

"Trampu treba Saudijska Arabija i Rusija, treba mu UAE kako bi popunio nedostatak koji će doću u novembru kada se sankcije Iranu ponovno vrate. Ovo je zaista pritisak na proizvođače da učine što je više moguće, ali opet se postavlja pitanje - koliko je ostalo u zalihama OPEC-a?" navela je Kroft.

Podsjetimo, saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je prošli vikend kako Trampova tvrdnja na Tviteru, da OPEC gura cijene nafte nije tačna.

Falih je izjavio kako je zabrinut za globalnu ekonomiju zbog trgovinskih sporova Trampove administracije s nekoliko zemalja i valutnih pritisaka na tržišta u nastajanju. Ti činioci mogli bi ublažiti potražnju za naftom i zato OPEC ne želi da poveća proizvodnju i isporuku.

OPEC je osnovana još 1960. godine, a države članice trenutno posjeduju više od 80 odsto svjetskih zaliha sirove nafte.

Evropske države koje su potpisale sporazum s Iranom, kao protvtežu američkim sankcijama, objavile su početkom sedmice planove za otvaranje novih načina plaćanja koji bi olakšali posao s Iranom.

Planove je objavila ministarka vanjskih poslova Europske unije Federika Mogerini nakon ministarskog sastanka na marginama aktualne Opšte skupštine UN-a, a na kojoj su učestvovali predstavnici Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke i Kine.

Poručila je kako su EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom i dalje predane njegovom očuvanju, te da aktivno rade na stvaranju posebnih kanala za isplatu kako bi mogle nastaviti trgovati s Iranom, uprkos američkim pritiscima.

EU traži načine da zaštiti europske kompanije koje posluju s Teheranom, iako su mnoge multinacionalne firme već odlučile da se povuku iz Irana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније