Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

26. 09. 2018. 09:41 >> 09:21
1

ŠVAJCARCI PROCIJENILI

Roman Abramovič prijetnja po bezbjednost

Švajcarska federalna policija proglasila je ruskog oligarha i vlasnika fudbalskog kluba "Čelsi", Romana Abramoviča "prijetnjom po javnu bezbjednost i rizik po reputaciju zemlje", ukoliko bi postao njen rezident. Abramović se prijavio za boravak u Švajcarskoj u julu 2016, a od tada državne službe procjenjuju koliko je pametno i korisno dati mu državljanstvo.

Kako je prenio "Gardijan", pisanje švajcarskih medija, Abramovič je u utorak izgubio sedmomjesečnu zakonsku bitku sa jednim novinskim izdavačem, čiji je cilj bio da se spriječi objavljivanje razloga zbog kojih nije uspio da obezbijedi boravak u Švajcarskoj.

Bitka između ruskog oligarha i izdavača "Tamedia" iz Ciriha počela je u februaru, nakon što je ta medijska grupa došla do detalja pisma policije, od koje je traženo od strane državnog sekretarijata za migracije da daju svoju procjenu o tome da li da Abramoviču dozvole da se preseli u kanton Valais.

Abramovič koji u Londonu posjeduje rezidenciju vrijednu 90 miliona funti, prijavio se za boravak u Švajcarskoj u julu 2016, u nadi da će tamo ekskluzivni skijaški resort "Verbier" pretvoriti u svoj zvanični dom.

Nakon detaljnog razmatranja prijave jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, policija je ukazala na više stvari.
Prema "Tamedia" izvještaju, policija je navela da je Abramovič poznat zbog "sumnji u pranje novca i pretpostavki da ima kontakte sa kriminalnim organizacijama".

Takođe su naglasili da postoje razlozi da vjeruju da su "sredstva sa kojima raspolaže makar djelimično nelegalnog porijekla".

Abramovičev advokat, Daniel Glasl je na optužbe tada odgovorio tužbom za korekciju činjenica federalne policije. Takođe je rekao da planira da podnese krivičnu prijavu pritiv svakoga ko bude širio te informacije.

Tvrdio je da su informacije da Abramovič ima veze sa pranjem novca ili kontakte sa kriminalnim organizacijama netačne, te da optužbe nijesu bazirane na bilo kojoj sudskoj presudi, već na policijskim informacijama koje nijesu lako provjerljive, i da Abramovič ima pravo na prezumpciju nevinosti.

U februrau su uspjeli da osiguraju sudsku zabranu da se policijski navodi javno objave u medijima. Ta presuda je međutim preinačena u sudskom postupku koji se okončao prošlog petka, kada je švajcarski sud odbacio Abramovičevu žalbu.

"Tamedia" je priču objavio u utorak ujutro.

Ruski oligarh blizak Kremlju, medijsku pažnju svijeta skrenuo je 2003. nakon što je kupio poznati britanski fudbalski klub. Međutim, nakon što je u martu ove godine u Engleskoj otrovan dupli ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćer, Britanija je preduzela mjere za kontrolu i zaustavljanje ulaska novca iz Moskve u tu zemlju, nakon čega je Abramovič povukao zahjev za obnavljanje dozvole boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Abramovič je u maju ove godine dobio izraelsko državljanstvo u skladu sa zakonom te zemlje koji omogućava svakom Jevreju da postane državljanin Izraela.

Što se Šavjcarske tiče, Abramoviču je prvo u kantonu bio prihvaćen zahjev za dobijanje statusa rezdenta na osnovu pregleda njegovog finansijskog stanja što ga je činilo "intersantnim poreskim obveznikom", međutim vlasti na federalnom nivou su nakon policijske procjene zauzele drugačiji stav.

U junu 2017. Abramovič je povukao zahtjev za dobijanje boravka u Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније