Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

24. 09. 2018. 23:51   >>  23:32

ČETIRI PACIJENTA U HOLANDIJI

Nakon eksplantacije oboljeli od raka

Četiri pacijenta iz Holandije, kojima su presađeni organi od jednog muškarca, oboljela su od raka, a trojica naknadno preminula.

Testovi koji su sprovedeni nakon smrti 53-godišnjeg donora, koji je preminuo od posljedica moždanog udara, nijesu dali nikakav dokaz da je imao rak. Međutim, od četiri pacijenta kojima su donirani njegovi organi, tri su umrla od ove bolesti.

Preživjeli pacijent takođe je obolio od ove bolesti, međutim, uspio je da spriječi metastaziranje bolesti. Ubrzo nakon toga uklonjen mu je bubreg koji je dobio transplatacijom, a potom je podvrgnut hemoterapiji.

Profesorka nefrologije na Univerzitetu u Amsterdamu dr Frederik Bemelman, liječila je preživjelog pacijenta, a u studiji koju je nedavno objavila napisala je da je uklanjanje presađenog organa bilo ključno.

"Ovaj izvanredni slučaj ukazuje na često fatalne posljedice raka dojke dobijene od donora i sugeriše da uklanjanje organa donatora i obnova imuniteta mogu da podstaknu potpunu remisiju", tvrdi Bemelman.

Međutim, autorka studije tvrdi i da su ovakvi slučajevi izuzetno rijetki, kao i da ljudi ne bi trebalo da brinu da transplantacija organa nije sigurna.

"Prednosti transplantacije organa daleko nadilaze ove male rizike", kazala je Bemelman i dodala kako je ovo prvi slučaj transplantacije koji je izazvao pojavu raka dojke kod pacijenata nakon njenog dvadesetogodišnjeg rada na ovom polju.

"Uvijek postoji mali rizik. Čak i kada radite neku rutinsku operaciju postoji šansa da će vam se nešto desiti tokom postupka, ali to ne bi trebalo da spriječi ljude da rade transplantacije", rekla je ona za CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније