Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.M [ Sputnjik ]

24. 09. 2018. 09:15   >>  09:17 8

VASELJENSKI PATRIJARH

Vartolomej obećao Ukrajini autokefalnost

Nakon nedjeljne službe u Hramu Svetog Foke u Istanbulu, obraćajući se generalnom konzulu Ukrajine Aleksandru Gamanu, Vaseljenski patrijarh Vartolomej, izjavio je da će uskoro dati autokefalnost ukrajinskoj crkvi.

Vaseljenski patrijarh, obraćajući se prvo prisutnom češkom bogoslovu, rekao je da je Pravoslavna crkva Češke i Slovačke posljednja crkva koja je dobila autokefalnost. Konstantinpoljski patrijarh je proglasio 1998., i ona se sada nalazi „pod ljubavlju i zaštitom našeg patrijarha“.

„Sada je došao red na Ukrajinu da dobije status autokefalnosti, bez obzira na postojeću opoziciju, i to će biti njeno pravo“, rekao je vaseljenski patrijarh.

„Njeno je pravo da dobije autokefalnost, a sa druge strane, isključivo je pravo našeg vaseljenskog patrijarha da daje autokefalnost, kao što je to učinio svim novim pravoslavnim crkvama, počevši od Rusije u 16. vijeku, pa do crkve Češke i Slovačke“, rekao je on.

„Ne plaše nas prijetnje“, izjavio je patrijarh, ne objasnivši o kakvim se prijetnjama radi.

„Nedavno sam u propovjedi rekao da Vaseljenska patrijaršija ne prijeti i ne plaši se prijetnji, već se tačno drži svetih kanona svoje misije“, nastavio je on.

Vartolomej je izjavio da su ta prava dobijena vaseljenskim saborima i da će biti iskorišćena „u slučaju Ukrajine i gdje još bude bilo potrebno“.

Ranije je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini" imenovao svoje egzarhe u Kijevu.

Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge crkve.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније