Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike [ Objavio: O.Z. ]

21. 09. 2018. 21:31 >> 21:12
2

"BIĆE BIJESA I VATRE"

Tramp u UN: Ko će biti meta ove godine?

Predsjednik SAD-a Donald Tramp će, sa ostalim svjetskim liderima, od ponedjeljka učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem će se raspravljati o brojnim pitanjima - od sukoba i klimatskih promjena do gladi i bolesti. Međutim, u centru pažnje vjerovatno će biti američki predsjednik, s obzirom na to da mnogi žele da čuju njegove stavove o napretku u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, Iranu i drugim globalnim problemima.

Prošlogodišnji, prvi govor Trampa u Ujedinjenim nacijama privukao je veliku pažnju javnosti.

“Sjedinjene Države su veoma snažne i strpljive, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, neće imati drugi izbor nego da potpuno unište Sjevernu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji”.

Tramp je svojim obraćanjem zapanjio lidere naviknute na diplomatske nijanse i sada se mnogi pitaju šta će uraditi ove godine.

“To je bio odličan nastup za medije, koji je nevjerovatno dobro prošao na američkim televizijskim mrežama. Tramp u stvari nije ovdje da šarmira druge lidere, već da daje snažne izjave koje će završiti na naslovnim stranama uoči kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama. Tako da će biti vatre i bijesa”, ocijenio je Ričard Gauan iz Univerzitetskog centra Ujedinjenih nacija za istraživanje.

Taj pristup, iako nekonvencionalan i rizičan, ipak je doveo do dijaloga. Mnogi će pratiti šta će Tramp reći o Sjevernoj Koreji u govoru u utorak, koji će sjevernokorejski lider Kim Džong Un vjerovatno gledati u Pjongjangu.

Državni sekretar Majk Pompeo takođe je pozvao svog sjevernokorejskog kolegu da se sastanu u Njujorku. Pompeo će u četvrtak predsjedavati I sjednicom Savjeta bezbjednosti, na kojoj će učesnike izvijestiti o razgovorima sa Sjevernom Korejom i zatražiti da se sankcije primjenjuju dok Pjongjang ne preduzme konkretne korake na denuklearizaciji.

Iran u fokusu

Predsjednik SAD-a će u međuvremenu predsjedavati sastankom Savjeta bezbjednosti srijedu, u čijem će fokusu biti sprečavanje širenja nuklearnog oružja. Očekuje se da će američki lider veći dio govora posvetiti Iranu.

“Iran je i dalje problem i aktivan je u svim opasnim mjestima u svijetu”, naglasila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Iranski predsjednik Hasan Rohani takođe će se obratiti generalnoj skupštini u utorak, dok će u srijedu, nekoliko sati poslije Trampovog obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti, održati konferenciju za novinare.

Rohani će vjerovatno kritikovati Sjedinjene Države zbog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i odluke da ponovo uvedu sankcije Teheranu.

U Njujorku će se okupiti veliki broj lidera, ali ne i predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, kao ni njemačka kancelarka Angela Merkel. I dok će naslovnim stranama možda dominirati Sjeverna Koreja i Iran, na marginama će se raditi na rješavanju mnogih drugih globalnih problema, među kojima su sukobi na Bliskom istoku i u Africi, i globalno zagrijavanje i razvoj.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније