Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/AP, Objavila: R.P. ]

21. 09. 2018. 22:36 >> 22:20

ZBOG ODBACIVANJA PLANA

London oštro odgovora EU zbog Bregzita

Britanska vlada optužila je danas Evropsku uniju da je povukla ručnu kočnicu na pregovore o Bregzitu pošto je EU navela da je plan premijerke Tereze Mej neizvodjiv.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je juče na samitu u Salzburgu otvoreno rekao da dijelovi plana Tereze Mej prosto "neće funkcionisati", dok je francuski predsjednik Emanuel Makron, britanske političare koji se zalažu za Bregzit nazvao "lažovima" zbog tvrdnji o troškovima izlaska iz Unije.

Mej je insistirala da je njen plan jedina opcija i da je Velika Britanija spremna da izađe iz EU bez dogovora ako njen prijedlog bude odbačen.

Neuspjeh na sastanku u Austriji podstakao je britanske medije da pišu da je Mej "ponižena", a uslijedio je i snažan odgovor vlade u Londonu.

Ministar za Bregzit Dominik Rab optužio je EU da je odbacila britanski prijedlog bez nuđena "kredibilne alternative" i da je EU "povukla ručnu kočnicu" u pregovorima.

"Da bi pregovori napredovali, moraće da sklone ruke s ručne kočnice", rekao je on.

Dauning strit je saopštio da će Mej kasnije danas dati izjavu o pregovorima o Bregzitu.

Samit je potopio britanske nade za proboj u zastalim pregovorima o razlazu, šest mjeseci pred planirani izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta.

Ocjena u britanskim medijima je bila brutalna. Proevropski Gardijan je naveo da je Mej "ponižena". Konzervatvni Tajms piše "Poniženje Mej dok EU odbacuje plan za Bregzit".

Tabloid San, koji podržava Bregzit, je lidere Unije nazvao "prljavim pacovima" i optužio "evromafijaše" Tuska i Makrona da su "zaskočili" Mej.

Uprkos zaoštrenoj retorici, pozicija EU nije nova. Čekers plan Tereze Mej, koji je dobio ime po ljetnjikovcu premijerke u kojoj je napravljen, ima za cilj da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu EU za robu, ali ne i usluge, kako bi se zadržala slobodna trgovina i otvorena granica između Irske i Sjeverne Irske.

Zvaničnici EU od početka su ravnodušni prema toj ideji, navodeči da London ne može da bira elemente pripadnosti tržištu bez prihvatanja svih troškova i odgovornosti.

Ipak, britanski političari i diplomate su se iznenadili Tuskovim otvorenim odbacivanjem Čekers plana. Tusk je objavio sliku na Instagramu kako stoji sa Mej pored stola sa desertima, uz natpis: "Parče torte, možda? Žao mi je, nema višanja", što je aluzija na navode Brisela da London ne možđe da bira šta hoće (cherry-picking na engleskom).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније